Izbori 2023

Tri desne kolone: Zašto nema ujedinjenja „patriota“ pred izbore? 2

Foto: FoNet

2. 11. 2023. / 10.17

Tri desne kolone: Zašto nema ujedinjenja „patriota“ pred izbore?

Desnica u Srbiji izgleda na izbore ide ne samo podeljena, već i uz tihe ili glasne razmirice i insinuacije ko je tu „Vučićev“ ili „Đilasov“

Nacionalni deo srpske opozicije na izbore će ići razjedinjeno i to, po svemu sudeći, u tri kolone. To navodi više izvora "Vremena“ i tako potvrđuje ono što se vidi i golim okom.

Na izborima će verovatno nastupiti "Nacionalno okupljanje“ Dveri i Zavetnika podržano nekim profesorima; zatim koalicija NADA koju čine Nova DSS i Pokret za obnovu kraljevine Srbije; naposletku Narodna stranka ojačana nekim intelektualcima i javnim ličnostima.

I to iako svi imaju istu glavnu temu kampanje, ponavljajući da je država ugrožena, te da će prihvatanje Ohridskog sporazuma ("francusko-nemačkog plana“) dokrajčiti srpsku stvar na Kosovu.

"Dogovora nema zato što nisu bili spremni na kompromise na kakve su bili spremni stranke i drugi akteri iz građanske opozicije“, kaže za "Vreme“ politički konsultant Dušan Lj. Milenković.

"U toj građanskoj grupaciji, koja je uspela da napravi dogovor, razlike su mnogo veće nego kod desničara. Tako je desni deo opozicije propustio priliku da ostvari veoma dobar rezultat“, navodi Milenković.

Ko je kriv za raskol?

Očito nije pomoglo ni prisustvo ljudi koji se visoko kotiraju u nacionalnom javnom mnjenju, poput Matije Bećkovića, Mila Lompara ili Miloša Kovića. Na njihove oči je u nedelju dogovor propao posle petosatnih razgovora.

Od tada traje tenis u kojem se, umesto loptice, krivica prebacuje na drugu stranu. Javnosti je ponuđeno više verzija o tome šta se zbivalo iza zatvorenih vrata.

Lider Narodne stranke Vuk Jeremić javno poziva kolege da preispitaju odluku.

"Još uvek nije kasno da se postigne dogovor o jedinstvenom nastupu državnobraniteljske opozicije“, naveo je Jeremić u otvorenom pismu ove sedmice, obraćajući se čelnim ljudima NDSS-a, POKS-a, Dveri i Zavetnika.

"Patriotski opredeljeni birači“ neće razumeti zbog čega nema ujedinjenja "niti prihvatiti bilo kakva opravdanja“, naveo je Jeremić.

Ti apeli izgleda stižu prekasno. Prvi čovek Dveri Boško Obradović danima na Tviteru tvrdi da su Dveri i Zavetnici "za jednu kolonu patriotske opozicije“, ali da su tobože iz koalicije NADA tvrdili da istraživanja pokazuju da se u dve kolone osvaja više glasova nego u jednoj.

To je u video-poruci demantovao stranački šef NDSS-a Miloš Jovanović.

Kamen spoticanja – saradnja sa "Đilasom“

Jovanović je potvrdio da je na stolu bio papir o principima saradnje. "Neke kolege iz drugih stranaka nisu htele da prihvate, da se javno obavežu, niti da stavimo na papir da ćemo morati da sarađujemo sa ostatkom opozicije ako hoćemo da rušimo Vučića.“ 

Prethodno su neki mediji preneli da je dogovor srušio Stefan Stamenkovski, suprug liderke Zavetnika Milice Đurđević Stamenkovski. Ona sama navodno nije bila na sastanku.

Dokumentom u koji je N1 imao uvid, stranke desnice je trebalo da se obavežu da neće sarađivati sa vlastima, a da bi sarađivale sa ostatkom opozicije "na tehničkom nivou u cilju demokratizacije društva“ i formiranja šestomesečne prelazne Vlade koja bi organizovala slobodne izbore.

"Za desničare postoje tri opcije“, nabraja politikolog Milenković. "Da formiraju vlast sa građanskom stranom, da formiraju vlast sa Vučićem – ili da ostanu opozicija.“

"Ako neki neće sa građanskom opozicijom, a kažu da neće ni sa Vučićem, onda ispada da je njihov jedini put da posle izbora ostanu opozicija i opet ništa ne utiču na politiku u Srbiji“, dodaje on.

Posle izbora – ko zna…

Za reč se javio i pomalo zaboravljeni Saša Radulović, prvi čovek Dosta je bilo, koji tvrdi da nije pozvan na sastanak u nedelju zbog protivljenja Miloša Jovanovića. Njega je mahom i okrivio za propalo ujedinjenje:

"NDSS je na sastanku postavila uslov koji praktično znači da svi moraju da se obavežu na saradnju sa Đilasom nakon izbor“, naveo je Radulović. 

"Ovaj naizgled bezazlen uslov u stvari čini veliki problem svim strankama čiju su glasači protiv Đilasove politike koja je za francusko-nemački sporazum i za uvođenje sankcija Rusiji“, dodao je on.

Profesor FPN Dušan Spasojević sukob vidi na političkom nivou – nekim desničarima je važnija demokratizacija društva, drugi samo razmišljaju o odbrani teritorijalnog integriteta.

"Ali, mislim da to ništa ne govori o mogućnosti saradnje nakon. Ukoliko proevropska opozicija postigne dobar rezultat, koji svedoči o nekim promenama u društvu, onda će i oni biti pod velikim pritiskom“, rekao je Spasojević za Dojče vele.

Bar dve liste prelaze cenzus

Jedno je izvesno – desnica na izbore ide ne samo podeljena, već i uz tihe ili glasne razmirice i insinuacije ko je tu "Vučićev“ ili "Đilasov“.

Prema dosadašnjim istraživanjima – ako im se uopšte veruje – koalicija Dveri i Zavetnika bi trebalo da ima najbolji rezultat, lako bi preko cenzusa prešla i koalicija NADA, dok će za Narodnu stranku biti gusto.

"Sigurno dve, a možda i tri koalicije desničara mogu da uđu u Skupštinu, čime bi oni verovatno bili zadovoljni“, kaže Dušan Lj. Milenković za "Vreme“. "Iako sam siguran da bi svako od njih imao više mandata da su išli zajedno.“

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu