Lažne vesti

TikTok izazov opasan po život: Piju deterdžent, drugi se kupaju u njemu 2

Foto: Youtube printscreen

Foto: Printscreen/Youtube

2. 8. 2023. / 13.42

TikTok izazov opasan po život: Piju deterdžent, drugi se kupaju u njemu

Iz Rio Tinta, kompanije koja stoji iza Boraksa, rekli su da su duboko zabrinuti zbog lažnih tvrdnji na društvenim mrežama“ i da njihova kompanija nikada ne bi ponudila farmaceutske proizvode „bez recepta“

U najnovijem talasu bizarnih izazova na TikTok-u korisnici su počeli da konzumiraju deterdžent za pranje veša pod nazivom Boraks, iako na proizvodu jasno piše "Ne gutati“. Kako tvrde u svojim video sadržajima, ova supstanca je korisna za detoks organizma i lečenje raznih bolesti uključujući upale, bolove u zglobovima, kamen u bubregu, hronični umor i probleme sa erekcijom.

Sve izjave su demantovali zdravstveni stručnjaci.

Boraks često ima i širu namenu od deterdženta za pranje veša. Koristi se kao pesticid za mrave i bubašvabe, sredstvo za ubijanje korova, u pastama za zube i kozmetici. Ali neki korisnici društvenih mreža sada ga koriste tako što dodaju prstohvat u vodu ili kafu, sve promešaju poput Cedevite i očekuju da će zdravstveni problemi nestati istog časa.

Dok jedni piju deterdžent, drugi se kupaju u njemu jer misle da će učiniti da koža izgleda bolje, a istina je da nema apsolutno nikakvih dokaza da uzimanje Boraksa može imati bilo koju od ovih zdravstvenih koristi – upravo suprotno.

Zašto Boraks ne treba konzumirati?

Jedan od glavnih razloga je činjenica da je ovaj prašak zabranjen u prehrambenim proizvodima u Kanadi i Sjedinjenim Američkim Državama.

"Konzumiranje Boraksa, posebno u velikim dozama, može dovesti do smrti“, upozorio je Timoti Kolfild sa kanadske katedre za istraživanje zdravstvene politike na Univerzitetu Alberta.

Platforma za zdravstvene vesti i informacije WebMD piše da Boraks, iako se konzumiraju male doze, može izazvati mučninu, povraćanje i dijareju, a velike količine mogu dovesti do šoka i otkazivanja bubrega.

Prema američkom Nacionalnom institutu za bezbednost i zdravlje na radu, udisanje Boraksa može izazvati iritaciju očiju, kože i gornjih disajnih putava, kao i dermatitis, krvarenje iz nosa, kašalj i otežano disanje.

Evropska hemijska agencija potvrdila je da Boraks "može uticati kako na plodnost, tako i na plod" i da se smatra opasnim prema usklađenoj klasifikaciji i etiketiranju EU.

Iz Rio Tinta, kompanije koja stoji iza Boraksa, rekli su da su duboko zabrinuti zbog lažnih tvrdnji na društvenim mrežama“ i da njihova kompanija nikada ne bi ponudila farmaceutske proizvode "bez recepta“.

"Nisi mašina za pranje veša“

Paralelno sa ekspanzijom video sadržaja u kojima korisnici ispijaju deterdžent, pojavila se salva komentara i reakcija. U medijima već postoji mnogo kolumni, izveštaja, emisija i intervjua o štetnosti ove supstance. Neki od tekstova sadrže naslove poput "Nisi mašina za pranje veša“ u kojima se direktno obraćaju, ne samo Gen Z za koju se obično misli da najviše podleže ovakvim izazovima, već svim generacijama.

Pročitajte još Tik Tok: Lajkovanje depresije

Međutim, tipična zamka kada se pojave ovakvi izazovi jeste da ljudi odmah okrive TikTok. Da TikTok nije uvek kriv, svedoče brojni videi "druge strane“ – korisnika koji baš na toj društvenoj mreži upozoravaju one koji konzumiraju Boraks da to ne bi trebalo da čine. Ponekad su to medicinski stručnjaci koji su se iz stvarnog sveta preselili u viralni, poput doktora Idza.

@dr_idz

DUMBEST HEALTH TREND EVER!! Borax 💀❌🤚🏼 @Chem Thug compiled the montage of clips at the beginning of the video. 👍🏼 #weightloss #fatloss #nutrition #fitness

♬ Spooky, quiet, scary atmosphere piano songs – Skittlegirl Sound

Platforme kao što je TikTok posebno su opasne za širenje dezinformacija jer ih mnogi koriste, ne samo za zabavu, već i za dobijanje informacija. A sam algoritam je takav da u prvi plan gura dezinformacije, zaključuju stručnjaci.

A.E./FoNet/NBC

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu