Svet

Svetski mediji: Kim Džong Un posetiće Putina zbog "pregovora o oružju" 2

Foto: AP/Alexander Zemlianichenko

5. 9. 2023. / 13.58

Svetski mediji: Kim Džong Un posetiće Putina zbog “pregovora o oružju”

Neimenovani izvori su za "Njujork tajms" rekli da će Kim Džong Un u Rusiju najverovatnije putovati oklopnim vozom

Lider Severne Koreje Kim Džong Un planira da otputuje u Rusiju ovog meseca da se sastane sa predsednikom Vladimirom Putinom, rekao je američki zvaničnik za CBS, a prenosi BBC.

Dvojica lidera će razgovarati o mogućnosti da Severna Koreja obezbedi Moskvi oružje da podrži njen rat u Ukrajini, rekao je neimenovani zvaničnik.

Gde će se razgovarati, još se ne zna.

Portparol Kremlja nije imao "šta da kaže“ na izveštaje, koje su preneli i drugi američki mediji. Nije bilo komentara ni iz Severne Koreje.

Neimnovani izvori su za "Njujork tajms" rekli da će Kim najverovatnije putovati oklopnim vozom.

Do mogućeg sastanka dolazi nakon što je Bela kuća saopštila da ima nove informacije da pregovori o naoružanju između dve zemlje "aktivno napreduju".

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi rekao je da je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu pokušao da "ubedi Pjongjang da proda artiljerijsku municiju“ Rusiji tokom nedavne posete Severnoj Koreji.

Oružje izloženo na sastanku uključivalo je interkontinentalnu balističku raketu Hvasong, za koju se veruje da je prva ICBM u zemlji koja koristi čvrsto gorivo. To je bio prvi put da je Kim otvorio vrata zemlje stranim gostima od pandemije kovida.

M.J./BBC

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu