Društvo

Svetski dan deteta: Vlast priča jedno, dok su deca u Srbiji ugrožena na više nivoa 2

Foto: Tanjug

20. 11. 2023. / 15.36

Svetski dan deteta: Vlast priča jedno, dok su deca u Srbiji ugrožena na više nivoa

Centar za prava deteta saopštio je danas povodom Svetskog dana deteta da se Srbija suočava sa rastućim brojem problema i da je jedan od učestalih problema kršenja prava dece koja dolaze u kontakt sa pravosudnim sistemom i kao žrtve i kao svedoci krivičnih dela kojima nije obezbeđena zaštita

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov poručio je danas, povodom 20. novembra, Svetskog dana deteta, da su deca budućnost svakog društva i garancija da će humanističke vrednosti i ciljevi, kao i na demokratiji utemeljene politike koje danas utvrđujemo, biti i ispunjene u vremenima koja dolaze.

"Zbog njih, kao i zbog nas, moramo kao društvo činiti sve da stvorimo uslove da budu bezbedni, zaštićeni, a da se njihove ličnosti i potencijali slobodno u potpunosti razvijaju, te da odrastaju u porodičnoj sredini ispunjenoj sigurnošću, ljubavlju i razumevanjem", poručio je Žigmanov, navodi se u saopštenju.

Žigmanov je podsetio da Srbija redovno izveštava o primeni Кonvencije o pravima deteta.

"U čitavom procesu izveštavanja o primeni Кonvencije deca su imala aktivnu ulogu. Njihovi stavovi i mišljenja o stepenu ostvarivanja njihovih prava u svakodnevnom životu, deo su ovih izveštaja. Nastojaćemo da osnovni principi Кonvencije o pravima deteta i preporuke UN budu ugrađene u sve politike na nacionalnom i lokalnom nivou u cilju punog ostvarivanja prava dece", rekao je Žigmanov.

Centar za prava deteta: Deca žrtve pravosudnog sistema

Centar za prava deteta saopštio je danas povodom Svetskog dana deteta da se Srbija suočava sa rastućim brojem problema i da je jedan od učestalih problema kršenja prava dece koja dolaze u kontakt sa pravosudnim sistemom i kao žrtve i kao svedoci krivičnih dela kojima nije obezbeđena zaštita.

Oni ističu da deca žrtve i svedoci krivičnih dela ne dobijaju podršku, a da za se za njihovu zaštitu ne izdvajaju sredstva iz budžeta Srbije. "I nakon 18 godina od donošenja Zakona o maloletnim učiniocima krivičnih dela i krivičnopravnoj zaštiti maloletnih lica, praksa pokazuje nedostatak efikasne primene mera zaštite i podrške deci", ističe se u saopštenju.

Naglašava se da je veoma važno da usluge mentalnog zdravlja budu lako dostupne deci u zajednici i da u mnogim delovima Srbije i dalje ne postoje odgovorajuće službe posvećene prevenciji i zaštiti mentalnog zdravlja mladih. "Potrebno je obezbediti bolju socijalnu podršku i druge vidove podrške deci sa smetnjama u razvoju i njihovim porodicama", zaključeno je u saopštenju.

Pašalić: Nije dozvoljena zloupotreba dece u bilo koju svrhu

Zaštitnik građana Zoran Pašalić naglasio je da deca moraju biti zaštićena od svake vrste nasilja i zlostavljanja i da se njihova prava moraju štiti uvek i svuda, ali da treba da budu osnažena da postanu svesna da pored prava imaju i određene obaveze.

"Svako dete ima pravo da se razvija i napreduje u svakom pogledu, kao i pravo da ga ni odrasli ni deca na tom putu ne ugrožavaju. Zbog toga decu treba osnaživati da budu tolerantna, solidarna i da imaju empatiju prema drugima, tačnije akcenat u radu sa decom treba da bude stavljen na vaspitanje gde važnu ulogu imaju roditelji i škola", naveo je Pašalić.

Svetski dan deteta: Vlast priča jedno, dok su deca u Srbiji ugrožena na više nivoa 3Foto: Tanjug/ Tanja Valič

Zaštitnik građana je, kako je navedeno u saopštenju iz njegovog kabineta, rekao da se deca u Srbiji, kao i njihovi vršnjaci širom sveta, svakodnevno susreću sa novim izazovima među kojima su najizraženiji digitalno, vršnjačko i nasilje u porodici.

"Nije dozvoljena zloupotreba dece u bilo koju svrhu. Kako je govorio Dostojevski, svi ideali sveta ne vrede suze jednog deteta i zato roditelji nikada ništa ne preduzimajte dok vas drži bes", rekao je Pašalić.

Pašalić je naveo da se deca moraju zaštiti od svake vrste nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja, ali i osnažiti da postanu svesna prava koja drugi imaju u društvu, da nauče da budu solidarna, tolerantna i senzibilisana za različitosti sa kojima se susreću, dodaje se u saopštenju.

Brankica Janković: Neophodna bolja briga o deci sa smetnjama u razvoju

I poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković rekla je povodom Svetskog dana deteta da prava svakog deteta moraju da se štite u svakoj prilici, uvek i bez izuzetka, jer je zadatak najšire zajednice, ali i svakog pojedinca u društvu da obezbedi zdravu i bezbednu budućnost dece, bez diskriminacije, izjavila je danas poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Kako je saopšteno iz njene kancelarije, Janković je navela da nepružanje adekvatne usluge ličnog pratioca ili pedagoškog asistenta ugrožava pravo deteta na obrazovanje.

"Iako je sistem inkluzivnog obrazovanja unapređen, željeno stanje nije na adekvatnom nivou u lokalnim samoupravama koje su obavezne da obezbede ovu uslugu svakom detetu kod kojeg postoji potreba za dodatnom podrškom", rekla je Janković. Dodala je da podrška ličnog pratioca nije usluga na koju dete može da čeka, jer propusti u obezbeđivanju te podrške mogu da otežaju deci sa invaliditetom i smetnjama u razvoju napredovanje u školovanju i osamostaljivanju.

Svetski dan deteta, 20. novembar, obeležava se svake godine u znak sećanja na usvajanje Кonvencije Ujedinjenih nacija o pravima deteta. Srbija već 33 godine primenjuje UN Кonvenciju o pravima deteta, najznačajniji međunarodni dokument u oblasti prava deteta.

M.J./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu