Evropsko prvenstvo u košarci

Svetislav Pešić: Trener za zlato 2

Disciplina, rad, red: Svetislav Pešić

Foto: AP Photo/Petr David Josek

10. 9. 2022. / 8.28

Svetislav Pešić: Trener za zlato

Svetislav Pešić sa godinama nije prilagođavao svoj karakter novim vremenima.  Ono što  je zahtevao od igrača i stručnog štaba pre dve decenije i danas je osnov njegovog rada: disciplina na terenu i van njega. Trenutno najbolji igrač na svetu Nikola Jokić i najbolji evropski igrač Vasilije Micić pod njegovim vođstvom nemaju tretman zvezda. Podjednako se trude u igri i disciplinovano ispunjavaju zadatke kao i svi ostali reprezentativci

Danas počinju utakmice osmine finala na Evropskom prvenstvu u košarci. Naša reprezentacija igra sutra od 18h sa Italijom u borbi za četvrtfinale. Posle takmičenja u grupama reprezentacije Srbije  i Grčke su jedine neporažene na prvenstvu. Naš tim je na pet utakmica u grupi prosečno pobeđivao sa razlikom od 21 poen, toliko dominantan nije bio poslednjih dvadeset godina, od 2001. godine kadaje reprezentacija SR Jugoslavije (Srbija i Crna Gora) na Evropskom prvenstvu u Turskoj ovako lako prolazila u grupi i na kraju uzela zlatnu medalju, a godina dana kasnije postala šampion sveta na prvenstvu u Indajanapolisu.

Svetislav Pešić je tada sa svojih 52 godine predvodio ovaj tim. Danas je Pešić je najstariji trener na Evropskom prvenstvu i ponovo predvodi reprezentaciju u borbi za medalje.

Trenerska institucija

Pešić sa godinama nije prilagođavao svoj karakter novim vremenima.  Ono što  je zahtevao od igrača i stručnog štaba tada, i danas je osnova njegovog rada: disciplina na terenu i van njega.

Tokom karijere trenirao je neka od najvećih imena u istoriji Evropske i svetske košarke. Radio  je  sa Divcem, Rađom, Kukočem i Đorđevićem kojeje doveo do juniorske svetske titule, kasnije je sa   Bodirogom i Stojakovićem postao Evropski i Svetski prvak, sa Dirkom Novickim u reprezentaciji Nemačke je takođe osvojio Evropsko prvenstvo,  vodio je braću Gasol u Barseloni i još mnogo vekikih košarkaških imena. Osvojio je  sva moguća takmičenja na klupskom i reprezentativnom nivou. Sada u reprezentaciji ima Nikolu Jokića kao dvostrukog uzastopnog MVP u NBA ligi.

Zajedničko svim ovim velikim igračima koje je Pešić trenirao je da su pod njegovim vođstvom uvek znali šta se od njih očekuje i da su ga bespogovorno slušali.

Pešić ne dozvoljava da u njegovom timu postoji neko ko je iznad njega, ma ko to bio.

Isključenje Teodosića

Pre Evropskog prvenstva je iz reprezentacije bez ikakvih preteranih emocija isključio Miloša Teodosića uz prosto objašnjenje da na mestu plejmejkera u timu, koje je poslednjih petnaest godina bilo rezervisano za njega, postoje bolji i spremniji igrači. Preuzeo je na sebe bes ljubitelja košarke u Srbiji. Svestan je da da će njega posmatrati kao direktnog krivca za  svaki eventualni neuspeh jer nije verovao u spremnost Teodosića da ispuni zahteve igre u odbrani.

Kada su ga pitaju da li srećan što se Nikola Jokić odazvao pozivu da ove godine igra u reprezentaciji, odgovorio je da je to važno, ali da je važnije što može da računa na Nikolu Kalinića kao najboljeg odbrambenog igrača u svom timu.

Timski duh

Trenutno najbolji igrač na svetu Nikola Jokić i najbolji evropski igrač u poslednje dve godine Vasilije Micić ni na koji način se pod vođstvom Pešića ne ponašaju kao košarkaške super zvezde. Podjednako se trude u igri i jednako disciplinovano ispunjavaju sve zadatke kao i svi ostali reprezentativci.

Na klupi za rezervne igrače svi članovi reprezentacije ustaju i pozdravljaju svaki dobar potez u napadu i odbrani našeg tima. Oseća se timski duh kakav dugo nismo imali prilike da vidimo. Timski duh, kao bezbroj puta ponavljana fraza u komentarima igrača i trenera, jzaista jeste od suštinske važnosti za funkcionisanje svakog tima.

U pripremnim utakmicama se moglo videti kako srpski tim ne gubi glavu u trenutcima kada nastupi kriza. Smirenost i disciplina koju je Pešić uspeo da unese je do sada pomagala u situacijama kada su protivnički timovi sustizali našu prednost, reprezentativci Srbije nisu psihički padali toliko da bi gubili dobijene utakmice.

Put do zlata

Predstoji nam utakmica sa Italijom u osmini finala. Sa njima smo već igrali u pripremnoj utakmici pred ovo prvenstvo i pobedili. Sada je eliminaciona faza Evropskog prvenstva i jedna loša utakmica može da poništi sve što je Srbija do sada uradila na takmičenju. Pravo je blago kada na klupi imate trenera koji je u takvim situacijama tokom 40 godina trenerske karijere bio nebrojeno puta. Do ovog takmičenja Pešić je sa reprezentacijom osvajao isključivo zlatne medalje.

Za sada sve izgleda tako da će se ova tradicija nastaviti. Predstoji najzanimljiviji deo takmičenja. Nijedan tim nije bolji od srpskog, uz dosadašnji odnos prema igri i disciplinu on pod Pešićevim vođstvom može do zlatne medalje.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu