Vesti

Suze na Olimpijadi: Pad Kamile Valijeve i geopolitičke igre 2

Da li je ovo kraj karijere najboljhe klizačice Rusije i Evrope: Kamila Valieva

Foto: Tanjug

19. 2. 2022. / 12.41

Suze na Olimpijadi: Pad Kamile Valijeve i geopolitičke igre

Olimpijske igre u Pekingu obeležile su pad Kamile Valijeve, koji bi mogao da se ispostavi kao kraj karijere vunderkinda umetničkog klizanja. Ovaj slučaj otvara pitanje geopolitičkih igara i ubacivanja dece u gladijatorsku arenu vrhunskog sporta

Tragičarku Zimskih olimpijskih igara u Pekingu 2022, rusku 15-godišnju umetničku klizačicu Кamilu Valijevu, pozdravili su brojni navijači 18. februara na aerodromu Šeremetjevo. Doneli su cveće i postere sa rečima podrške Valijevoj koja se našla u centru doping skandala na Оlimpijskim igrama 2022.

Doping test Valijeve, napravljen krajem decembra, dao je pozitivan rezultat. U njenom uzorku pronađeni su tragovi zabranjene supstance, verovatno leka trimetazidin.

Taj rezultat je iz zasad neobjašnjenih razloga objavljen s velikim zakašnjenjem, tek kada je Valijeva osvojila zlatnu medalju u timskom takmičenju. Sud za sportsku arbitražu dozvolio je klizačici učešće na pojedinačnom olimpijskom turniru u Pekingu, ali ona nije mogla da se izbori sa pritiskom i stresom.

Na tom za nju možda sudbonosnom takmičenju postigla je najlošiji učinak ove sezone – dva pada i višestruke greške zbacile su je posle kratkog programa sa liderske pozicije  na četvrto mesto – ostala je bez medalje.

Umetnička klizačica Кamila Valjeva je aktuelna šampionka Rusije i Еvrope, drži svetske rekorde u kratkom, slobodnom i ukupnom programu. .

U pregledu štampe petrogradskog "Komersanta" vidi se kako je poslednjih nedelja bezbroj puta postavljeno pitanje da li je ovaj skandal u kombinaciji sa geopoličkim igrama slomio petnaestogodišnju sportiskinju, koju su mnogi opisivali kao "vunderkind" umetničkog klizanja.

"Frankfurter algemajne cajtung" je pisao: "Zvezdica na ledu. Zvezdica broj jedan … Zvezdica leti ka pobedi. To je bio plan", ali da je zvezda 15-godišnja devojčica koja nije mogla da izdrži pritisak i da je pala. "Na kraju njenog klizanja u Pekingu, njene širom otvorene oči i pogled govorili su da stoji na ivici provalije na koju su je drugi ljudi stavili“, pisale su nemačke novine.

Drugi svetski mediji se pitaju "šta su poslednjih 14 dana učinili Kamili i njenoj karijeri", hoće li uopšte još imati karijeru iako je još uvek na samom početku sportskog života, te da nije uspela da se izbori sa ovim trenutkom. "Noje ciriher cajtung" postavlja pitanje  "da li je ona počinilac ili žrtva?", jer svidelo se to njoj ili ne, u duhu MОК-a ili ne, "Кamila Valijeva je postala zaštitno lice ovih igara. Njena drama je drama olimpijskih ideala.“

Anglosaksonski mediji su pisali da bi "bez mračnog oblaka doping skandala, ova takmičenja bila fenomenalna“ ("Vašington Post"); da je "ovog puta Kamila morala da podnese ogroman teret geopolitičke oluje", da su je "ruski sportisti, zvaničnici i političari podsticali da se ne savije pod pritiskom, ali da se sve ovo pokazalo kao preteško za tinejdžerku ("Volstrit džornal");  "sudski procesi i globalna pompa poslednje nedelje već su mnogo više nego što bilo koja osoba sa 15 godina može da izdrži… postoji šansa da će u njenom slučaju zabrana biti ukinuta, što će joj omogućiti da uzme zlatnu medalju, koju je osvojila u ekipnoj konkurenciji“ ("Gardijan"); "finale u ženskom umetničkom klizanju postalo je pravi epicentar drame aktuelnih Оlimpijskih igara" ("Tajms").

Neki mediji predlažu da Sud za sportsku arbitražu posle ove neprijatne situacije odredi starosnu granicu za učesnike Olimpijskih igara od 16 godina, kao i da se za sve sportiste uspostave  jedinstvena antidoping ograničenja. Američke umetničke klizačice poput Marije Bel već su se zalagale za starosne granice za sportiste nakon što su videle štetu koju su deci naneli njihovi treneri. U gimnastici je starosna granica za sportiste bila 16 godina još pre 20 godina, a svet umetničkog klizanja je jednako brutalan.

M.M.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu