Društvo

Subotica: Koncert Baje Malog Knindže za seosku slavu, u dvorištu osnovne škole 2

Foto: Printskrin/Youtube

2. 6. 2023. / 14.50

Subotica: Koncert Baje Malog Knindže za seosku slavu, u dvorištu osnovne škole

Koncert Baje Malog Knindže najavljen je povodom seoske slave za nedelju, 4. jun, u dvorištu osnovne škole "Bosa Milićević" u Novom Žedniku kod Subotice. Uprava Srpske pravoslavne crkvene opštine i parohije čantavirske u Novom Žedniku pozvala je sve vernike da dođu na proslavu uz muziku ispod šatora

Koncert Baje Malog Knindže, najavljen je povodom seoske slave za nedelju, 4. jun, u dvorištu osnovne škole "Bosa Milićević" u Novom Žedniku kod Subotice.

 Poziv na seosku slavu u Novom Žedniku najavljen je na Fejsbuk strani Moje selo Novi Žednik, a zvanično je i uprava Srpske pravoslavne crkvene opštine i parohije čantavirske u Novom Žedniku pozvala sve vernike da dođu na proslavu uz muziku Baje Malog Knindže.

Sve češći repertoar u predgrađu Subotice

"Od ‘nekome će metak usred čela’, do impozantnog opusa u kojem veliča alkohol, kockanje i različite druge ovisnosti, sa koloritnim opisima njihovih efekata po sebe i ljude u svojoj okolini, pesme gde Baja Mali Knindža veliča osuđene za ratni zločin spadaju u češći repertoar kod derneka kakav će biti u predgrađu Subotice", reagovao je Demokratski savez Hrvata Vojvodine na zvaničnoj Fejsbuk stranici stranke.

Nametanje nacionalističke retorike

"U sredinama kao što je Subotica takva retorika nije slučajna. Nadrilekarka koja se pojavila u "Ribnikaru" da radi sa đacima nakon tragedije je bila pokazatelj da ovakve stvari slede. Baja Mali Knindža je paradigma ratnog huškanja. Radikali su se vratili direktno na izvor", rekao je Branislav Guta Grubački iz udruženja građana Novi potimizam, za portal "Vremena". On kaže da je ovaj sadržaj nametnut deci nacionalističkom retorikom.

 "Postoji tendecija da se održi nacionalistička tenzija u društvu. Bez obzira na more spontanih ludosti u društvu, za ovo bih rekao da je skretanje pažnje sa glavnih problema. I sada se mi bavimo time umesto građanskim protestima", kaže Grubački.

 Neprimereno za trenutak i školsko okruženje

 Oni su upitali da li je primereno u danima posle dve tragedije koje su iz temelja uzdrmale ovo društvo, u dvorištu jedne subotičke osnovne škole dozvoliti javni nastup "baš ovoga čoveka".

 Prema pisanju pojedinih medija, koncert Baje Malog Knindže na Tašmajdanu koji je bio zakazan za 27. maj, pomeren je na 24. jun zbog nedavne tragedije koja se dogodila u školama.

 Z.S./021

 

 Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu