Pregled nedelje

Struja iz ministarstva finansija: Loženje narodnih para 2

Plagiranje doktorata bez političkih posledica: Ministar finansija Siniša Mali

Foto: Zoran Zestić/Tanjug

17. 12. 2021. / 8.06

Struja iz ministarstva finansija: Loženje narodnih para

Šta je domaćinsko poslovanje na naprednjački način? Najbolje je zamisliti oznojanog Sinišu Malog kako zavrnutih rukava baca kamare novčanica u peć obrenovačke termoelektrane

Ovaj tekst nastaje uz topli radijator i bijelu svjetlost neonke. Početkom nedjelje  malo je falilo da toga ne bude, pa nije teško zamisliti novinara u zimskoj jakni, kapi i rukavicama kako kucka po tastaturi svako malo provjeravajući stanje kompjuterske baterije. Sreća je da se struja može kupiti u inozemstvu isto kao i siguran glas na izborima u Srbiji. Cijena nije baš ista, ali nema zime – prema ministru financija, budžet je toliko pun da na sve strane preliva.

Čitalac zna da je riječ o kolapsu TENT-a. Sjeća se sigurno i prenemaganja Aleksandra Vučića po televizijama u novembru zbog skoka cijene plina, te njegovog povratka iz Kremlja. Tada je trijumfalno saopćio kako mu Vladimir Putin daje kubni metar po 270 dolara i da je Srbija time uštedjela bar 300 miliona dolara ili jedan Nacionalni stadion.

Što je od svega ostalo? Najbolje je zamisliti sljedeću sliku: oznojeni Siniša Mali u bijeloj košulji i zavrnutih rukava loži peć termoelektrane kamarama para, dodaje mu ih Zorana Mihajlović sve pazeći na šminku, a iz šlepera viljuškarom istovara Ana Brnabić.

Pored ostalog, naprednjaci su zadužili Srbiju i porazno niskim kapacitetom upravljanja. Slučaj sa TENT-om savršeno podsjeća na Sovjetski Savez iz 1937. Neko je posao okončao iskopavši sto i pedeset vagona blata umjesto lignita. Sljedeći u lancu proizvodnje taj je kal pokušao naložiti pa je pet blokova termoelektrane stalo, a umalo i šesti. Kako je do svega došlo i tko je odgovoran? Sabotere i unutrašnje neprijatelje otkriće NKVD, pardon, BIA.Veliki domaćin poznatiji kao Staljin, od zadovljstva bi preo poput mačora.

Za razvoj partiokratije Srbija duguje mnogima, ne samo Vučiću i naprednjacima. Oni su je podigli do razine nezamislive u svakoj istoriji. Tako danas više vrijedi utjerivanje stotinjak kapilarnih glasova, nego doktorat iz elektrotehnike ili strojarstva. A ukoliko je nekome baš zapelo da se i njima okiti, znaju ministri i direktori gdje se prodaju.

Stanje u državnim institucijama, medijima, parlamentu i, uopće, javnom životu demonstrira apsolutnu nadmoć u svim kategorijama partijske afirmacije nad profesionalnom. TENT nije izuzetak, već prava slika i prilika kadrovske politike i poslovanja na naprednjački način.

Razgrađivanje tog sistema potkopalo bi glavni temelj aktualnog režima. Zato su sjednice vlade pred kamerama "povodom situacije“ u elektroprivredi i oštre prozivke unutar vlasti još samo jedna od ložana.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu