Prosveta

Štrajk u Šestoj beogradskoj gimnaziji: Nastavnici razmišljaju o radikalnim merama 2

Foto: Vikipedia

12. 9. 2023. / 16.37

Štrajk u Šestoj beogradskoj gimnaziji: Nastavnici razmišljaju o radikalnim merama

Ni posle nekoliko prijava inspekciji, niti inspekcijskih izveštaja koji potvrđuju osnovanost podnetih prijava i nalažu mere koje nije ispunio, direktor beogradske gimnazije Radisav Milić nije smenjen sa funkcije direktora. “Šesta beogradska gimnazija je primer sistemskog urušavanja prosvete u Srbiji”, kaže nastavnik istorije Željko Matić za portal “Vremena”

Forum beogradskih gimnazija zatražio je danas od ministarke prosvete Slavice Đukić Dejanović da se hitno pozabavi problemom štrajka profesora u Šestoj beogradskoj gimnaziji i pronađe rešenje koje bi okončalo višemesečnu agoniju kojom se traži smena direktora te škole Radisava Milića.

Ni posle nekoliko prijava inspekciji, niti inspekcijskih izveštaja koji potvrđuju osnovanost podnetih prijava i nalažu mere koje nije ispunio, Milić nije smenjen sa funkcije direktora ove gimnazije, naprotiv stiče se utisak da je nakon svakog gafa on sve jači i jači, kažu nastavnici.

Šesta beogradska gimnazija je primer sistemskog urušavanja prosvete u Srbiji. Ministarka u medijima priča da se prva nedelja škole posvećuje komunikaciji sa učenicima, o emocijama, epmatiji, vrlinama, vrednostima i unapređenju međuljudskih odnosa. Toj istoj ministarki je predsednik sindikata u avgustu uputio molbu za sastanak gde je objašnjeno u kako teškoj atmosferi mi radimo. On je pobrojao osam stavova člana Zakona koje je direktor prekršio”, kaže nastavnik istorije Željko Matić za portal "Vremena".

Manipulacija ugovorima na određeno

Odgvovor ministarke nisu dobili, a predsednik sindikata je otpušten.

“Direktor mu nije produžio ugovor. Prvog septembra škola je ostala bez predsednika sindikata, sekretarke škole koja je odbila da trpi pritiske direktora na nezakonite radnje. Istog dana nije produžen ugovor ni administrativnoj radnici jer je ušla u sindikat. 

Šefica računovodstava je dala otkaz, takođe prvog semtembra, rekavši da ‘neće da ide u zatvor zbog direktora’. Još jedna profesorka odlazi istog dana, jer nije mogla da trpi više atmosferu u školi. Pre četiri meseca je psihološkinja napustila školu, nakon 15 godina rada. Ona je rekla da odlazi jer ‘ne želi da je direktor koristi i u obračunima sa zaposlenima’”, kaže Matić.

Preko 20 zaposlenih u školi radi po ugovoru na određeno. Za vreme trajanja mandata direktora Milića u školi su se promenila tri pomoćnika direktora, tri psihologa, tri sekretara, dva administrativna radnika. Jedna šefica računovodstva je otišla u prevremenu penziju, druga je dala otkaz. 

Ključni problem inspekcija

“Ključni problem je inspekcija. Mi smo u ministarstvu i uspeli do nekoga da dođemo i oni vrlo dobro znaju sa čime se mi suočavamo. 

Pričali smo sa ispekcijom nekoliko puta. Čak je prema njihovim navodima, problem što njega neko štiti. Institucije ne rade svoj posao. Oni koji su zaduženi za kontrolu rada direktora, oni ga štite. Sada već sami sebi prave problem. Oni su direktoru naložili neke mere, da ispravi neke stvari i on to ne radi. Prolaze već meseci, inspekciji nadzor od aprila nije završen. I sada oni uporno ne preduzimaju ništa, kako ne bi morali da nalože ministarki njegovo razrešenje”, kaže Matić.

Kako kaže naš sagovornik, zaposleni u Šestoj beogradskoj gimnaziji, tačnije oni koji su ostali u njoj da rade, su očajni. Razmišljaju o radikalnim merama. 

Štrajk nastavnika traje od 31. maja. Početkom ove školske godine direktor Milić  je tražio imena i prezimena onih koji su u štrajku i zapretio da će im biti smanjena plata. 

Sanja Zrnić

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu