Izbori 2023

Stojanović: Za opoziciju nije bezbedno da sprovodi kampanju svuda po Srbiji 2

Foto: FoNet

17. 11. 2023. / 13.48

Stojanović: Za opoziciju nije bezbedno da sprovodi kampanju svuda po Srbiji

"Opozicionu kampanju vidim, koliko mogu da je vidim u jednom delu medija i na društvenim mrežama, ali to su resursi sa kojima opozicija raspolaže. Vidimo da je koalicija Srbija protiv nasilja juče počela sa skupovima", kaže za portal "Vremena" politikolog Boban Stojanović

Parlamentarni, beogradski, delimično lokalni, ali i pokrajinski izbori u Srbiji su raspisani su za 17. decembar, uveliko su pali dogovori o opozicionim kolonama, a predsednik Srbije čekao je pet do 12 i da zvanično raspiše parlamentarne izbore, krajnji rok je bio 2. novembar.

Vlast, odnosno SNS i SPS imaju gotovo sve moguće resurse za agresivnu političku kampanju, koja je, čini se, počela odavno i nije se ni završila. Od ljudskih resursa, preko medija sa nacionalnom frekvencijom, društvenih mreža, ljudi na terenu, njihova predizborna kampanja je veoma vidljiva. Međutim, šta je sa kampanjom opozicije?

"Kampanja postoji već duži vremenski period, tu mislim i na vlast i na sve opozicije. Očekivalo se mesec dana unazad da će biti izbora i svi su već ušli u kampanju. Opozicionu kampanju vidim, onoliko koliko mogu da vidim iz jednog dela medija i na društvenim mrežama, što su resursi sa kojima raspolažu. Vidimo da je jedan deo opozicije Srbija protiv nasilja od juče počeo sa skupovima, ono što sam ja ispratio su DSS-POKS koji već duže vreme obilaze Srbiju i razgovaraju sa ljudima, to se na primer ne vidi toliko u medijima ali se vidi na društvenim mrežama," komentariše za portal "Vremena" politikolog Boban Stojanović.

On kaže da vidi da su Dveri i Zavetnici ušli u kampanju rebrendiranja, odosno brendiranja i pre raspisivanja izbora, da imaju resurse da rade terenski, dok neki drugi delovi opozicije i dalje prikupljaju potpise kao nekakav vid kampanje i pokušaj komunikacije, kao i da na taj način aktiviraju ljude, to je ono što može da očekuje i do kraja.

"Vidim da je Zeleno-levi front najavio kampanju od vrata do vrata, ali je pitanje koliko Beograda oni mogu da pokriju i verovatno ćemo imati i opozicionu kampanju u većim gradovima, to je oko 15 većih gradova, sve ostalo je upitno koliko resursa imaju po drugim mestima, osim u velikim gradovima, a i koliko je uopšte bezbedno da se bave politikom na lokalnom nivou u nekim manjim mestima," kaže Boban Stojanović.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu