Vesti

SAD: Istražiti do kraja prinudni rad u Linglongu 2

Počelo je tako lepo: Otvaranje radova fabrike Linglong kod Zrenjanina

Foto: Predsedništvo Srbije

20. 7. 2022. / 12.49

SAD: Istražiti do kraja prinudni rad u Linglongu

U izveštaju Stejt departmenta o trgovini ljudima u svetu je navedeno da je Srbija nazadovala, a kao primer se navode robovlasnički odnosi u kineskoj fabrici guma Linglong koje srpska Vlada nije istražila

U protekloj godini Srbija je po pitanju trgovine ljudima nazadovala, piše u izveštaju Stejt departmenta o trgovini ljudima u svetu koji je u Vašingtonu predstavio državni sekretar Entoni Blinken.

Razlog tome je slučaj 500 vijetnamskih radnika koji su bili prisiljeni da rade na izgradnji fabrike automobilskih guma Linglong kod Zrenjanina koja je u kineskom vlasništvu, prenosi Glas Amerike.

U izveštaju Stejt departmenta stoji da srpska Vlada nije u potpunosti zaštitila žrtve ili istražila verodostojne navode da su vijetnamski radnici bili podvrgnuti prisilnom radu u fabrici koja je u vlasništvu Kine.

I dalje: Aaencije za zapošljavanje u Vijetnamu organizovale su prevoz, vize i smeštaj, što su naplaćivale između 2.000 i 4.000 dolara; lokalne nevladine organizacije i mediji su izveštavali da su od novembra 2021. godine ti radnici bili podvrgnuti prisilnom radu, da su im oduzimani pasoši, da im je ograničavano kretanje i komunikacija; vijetnamskim radnicima, kao mera pritiska, nije isplaćivana zarada i bili su bili prisiljavani na prekovremeni rad.

Smeštaj u kome su boravili bio je neadekvatan i često nisu imali dovoljno hrane, a Vlada Srbije nije u potpunosti istražila verodostojne navode o prisilnom radu i umesto toga tvrdi da vijetnamski radnici nisu bili žrtve trgovine ljudima, precizira američki Sekretarijat za spoljne poslove.

Neispunjavanje minimalnih standarda

U generalnoj oceni učinka Srbije navedeno je da vlada u potpunosti ne ispunjava minimalne standarde za eliminaciju trgovine ljudima, ali da ulaže značajne napore da to učini, te da srpska Vlada nije iskazala snažnije napore u borbi protiv trgovine ljudima u odnosu na prethodni izveštaj, uzimajući u obzir i poteškoće uzrokovane pandemijom koronavirusa.

Centru za zaštitu žrtava trgovine ljudima nedostajalo je osoblja, sposobnosti i resursa neophodnih za adekvatatno zbrinjavanje žrtava i obezbeđivanje smeštaja. Savet za borbu protiv trafikinga se nije sastajao, a Vlada Srbije nije usvojila Nacionalni akcioni plan za 2021. i 2022. godinu, istaknuto je u izveštaju.

Među iskoracima pobrojani su napori u istragama, a ti napori uključivali su istragu više osumnjičenih, kao i reviziju indikatora koji služe za identifikovanje žrtava trgovine ljudima među školskom decom, a vlasti Srbije povećale su i novčanu sumu koju izdvajaju za Centar za zaštitu žrtava trgovine ljudima.

Pohvalno je što je srpska Vlada oformila koordinaciono telo za podršku žrtvama tokom postupka protiv osumnjičenih zbog trgovine ljudima, kao i četiri radne grupe zadužene za borbu protiv trgovine ljudima.

U izveštaju se insistira na poptpunoj istrazi o navodima o prisilnom radu u fabrici za proizvodnju guma u vlasništvu Kine.

M.N./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu