Beograd

Stanari Geneksa: Sve zavisi od Privrednog suda 2

Šta će biti u ponederljak: Geneks kula

Foto: Tanjug

18. 3. 2023. / 1.54

Stanari Geneksa: Sve zavisi od Privrednog suda

U ponedeljak će najverovatnije Aleksandar Kajmaković potpisati kupoprodajni ugovor i postati vlasnik dela Geneks kule. Stanari su optimisti, očekuju da će pravda pobediti, odnosno da će Privredni sud poništiti prodaju

S obzirom da do juče nije stiglo izjašnjenje države o korišćenju prava preče kupovine Geneks kule, potpisivanje kupoprodajnog ugovora sa kompanijom "Eureka bar“ trebalo bi da se obavi u ponedeljak.

Računica je sledeća: trideseti dan od licitacije je bio 13. mart. Međutim, pošto postoji mogućnost da se država baš tog dana odlučila da saopšti svoju odluku i da ju je baš tog dana Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika (ALSU) poslala poštom, bilo je potrebno sačekati još pet radnih dana da pošta uruči tu pošiljku. Sad su prošli svi ti zakonski rokovi, i potpisivanje ugovora između ALSU i Aleksandra Kajmakovića, Ace Bosanca, vlasnika "Eureka bara“.

Posle toga Privredni sud izdaje rešenje o prodaji, a stanari podnose žalbu i dobijaju na vremenu da Geneks kula ne postane hotel ili neki ugostiteljski objekat.

U toku je rešavanje i drugih njihovih prijava kojima pokušavaju da ospore ovu prodaju. Upravnik stambene zajednice Genex kule Božidar Stavrić kaže za portal "Vremena“ čekaju izveštaje i mišljenja "Tužilaštva za organizovani kriminal i Višeg javnog tužilaštva“, kaže da su Skupština poverilaca i Stambena zajednica podneli prigovore i da su tražili privremenu meru, "obratili smo se ponovo predsedniku i Vladi, tražimo obustavu prodaje i raspuštanje Agencije za licenciranje stečajnih upravnika“.

Zatražili su i novu procenu vrednosti poslovne polovine zgrade, a Privrednom sudu su podneli i inicijativu da se ta poslovna zgrada proda po etažama.

"Ako se sudi po zakonu, Privredni sud će već u prvom stepenu poništiti prodaju“, očekuje Stavrić.

Nedavno su dobili odgovor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda na osnovu koga se vidi da podržavaju pravo preče kupovine, ali da ono ne zavisi od njih.

Jer, Zavod "ne raspolaže sopstvenim sredstvima u visini ponuđene cene za kupoprodaju predmetne zgrade, a od nadležnih institucija Republike Srbije nije dobio smernice za dalje postupanje i pored važnosti i značaja kulturnog dobra koje predmetna nepokretnost uživa“ , piše u odgovoru.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu