Evropski mediji o Srbiji

Srpski pasoši za Ruse: Srbija rizikuje viznu liberalizaciju sa EU 2

FOTO: Tanjug

9. 9. 2023. / 7.38

Srpski pasoši za Ruse: Srbija rizikuje viznu liberalizaciju sa EU

Evropska komisija je zabrinuta zbog toga što Srbija Rusima izdaje državljanstva po ubrzanoj proceduri. Ona tako „rizikuje svoju sopstvenu viznu liberalizaciju“, piše nemački „Fokus“

U tekstu pod naslovom "Srbija poklanja državljanstvo Rusima“, magazin "Fokus" na svom onlajn-portalu piše da ubrzano dodeljivanje srpskog državljanstva Rusima "stavlja EU u stanje pripravnosti“, kao i da "Srbija rizikuje svoju sopstvenu viznu liberalizaciju“.

Kako prenosi Dojče Vele, Evropska komisija ponovo je izrazila zabrinutost zbog prakse Srbije da državljanima Rusije daje državljanstvo po ubrzanoj proceduri. "Ruskim građanima to omogućava da uđu u Šengenski prostor bez vize. Razlog za zabrinutost su mogući bezbednosni rizici po Uniju. Portparol Evropske komisije pozvao je Srbiju da revidira svoju viznu politiku u odnosu na Rusiju i da više ne daje državljanstva po ubrzanom postupku“, piše "Fokus".

Pročitajte još Rusi sa srpskim pasošem: Sedamdeset posto više nego lane

Ostaje nejasno koje korake bi Evropska komisija mogla da preduzme ukoliko Srbija ne revidira svoju viznu politiku. "Fokus" piše da, pored problema s državljanstvima, zemlje EU takođe izražavaju zabrinutost zbog sve većeg broja ilegalnih migranata koji u Uniju ulaze preko Srbije.

Ceo tekst čitajte na Dojče Vele

Z.S/DW

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu