Evropa

Srpska državljanstva rizik za EU 2

Foto: Unsplash

1. 9. 2023. / 18.54

Srpska državljanstva rizik za EU

Zvaničnici u Briselu podsećaju Srbiju da se od nje kao zemlje kandidata za punopravno članstvo u Evropsku uniju, očekuje da se postepeno usklađuje sa politikama i odlukama EU

Evropska komisija je zabrinuta zbog najavljenih izmena u zakonu o državljanstvu Republike Srbije kojim bi se mogle olakšati procedure po kojima bi strani državljani mogli da dođu do srpskog pasoša, prenosi Radio Slobodna Evropa.

"Komisija je izrazila zabrinutost da bi predviđene izmene srpskog Zakona o državljanstvu mogle da predstavljaju rizik za javnu politiku ili bezbednost Evropske unije, s obzirom da građani Srbije uživaju bezvizni pristup u EU", navodi se u pisanoj izjavi iz Evropske komisije koju su dostavili Radiju Slobodna Evropa.

Dodaje se da bi kroz pojednostavljene procedure, državljani trećih zemalja kojima bi inače bila potrebna viza za putovanje u EU, mogli to da urade bez vize.

Sve više ruskih državljana

S tim u vezi se potvrđuje da je Evropska komisija svesna velikog broja preseljenih ruskih državljana u Srbiju nakon ruskog agresorskog rata protiv Ukrajine.

U godini ruske invazije na Ukrajinu privremeno ili trajno boravište u Srbiji potražilo je više stotina hiljada Rusa.

U sedam meseci 2023. gotovo isti broj kao u celoj 2022. godini.

U 2022. broj državljana Rusije koji su dobili srpski pasoš utrostručio se u odnosu na godinu pre invazije.

Ovaj trend se nastavio u 2023.

Kako pokazuju rešenja Vlade Srbije objavljivana u "Službenom glasniku", do 21. avgusta državljanstvo Srbije dobilo je 76 građana drugih nacionalnosti. Najviše njih dolazi iz Rusije.

"Evropska komisija pomno prati situaciju i redovno se raspituje kod srpskih vlasti o prisustvu ruskih državljana u Srbiji. EK je zatražila od Srbije da uzme u obzir njenu zabrinutost", navodi se u pisanoj izjavi.

Upozorenja i očekivanja

Usvajanje predloga izmena i dopuna Zakona o državljanstvu i Zakona o strancima podržano je u julu na sednici Odbora za odbranu i unutrašnje poslove.

Zakon o državljanstvima omogućava Vladi da pod određenim uslovima odobri državljanstvo po posebnoj proceduri.

Kako je definisano u zakonu, državljanstvo se po toj proceduri daje ako bi "prijem u državljanstvo predstavljao interes" za Srbiju.

I ranije u toku ove godine, EK je upozorila da bi Srbija rizikuje bezvizni režim zbog pojednostavljenih procedura dobijanja srpskog državljanstva.

Srbija, je među retkim državama u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji i ima direktne letove sa Moskvom otkako je počela ruska invazija na Ukrajinu.

Zvaničnici u Briselu podsećaju Srbiju da se od nje kao zemlje kandidata za punopravno člantsvo u EU, očekuje da se postepeno usklađuje sa politikama i odlukama EU.

A.E/Radio Slobodna Evropa

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu