Vesti

Srbin u Premijer ligi: Dragan Šolak je novi vlasnik Sauthemptona 2

Vlasnik engleskog prvoligaša Sautempton: Dragan Šolak

Foto: UM

4. 1. 2022. / 18.39

Srbin u Premijer ligi: Dragan Šolak je novi vlasnik Sauthemptona

Sport Republic, čiji je glavni investitor Dragan Šolak, je kupio engleskog prvoligaša Sauthempton. Tako je Šolak postao drugi biznismen srpskog porekla koji je kupio jedan evropski fudbalski klub

Vest je prvi na svom nalogu na Tviteru objavio urednik Skaj njuza Mark Kleiman: “Prema mojim izvorima FK Sauthempton tek što nije prodat biznismenu srpskog porekla Draganu Šolaku koji stoji iza kablovskog operatera United Group. Prema mojim saznanjima za Svece je platio oko 100 miliona funti”.

Nekoliko sati kasnije vest su, osim sume, potvrdili i Šolak i FK Sautempton.

Prvi čovek engelskog prvoligaša Martin Semens je izjavio da su protekle dve godine bili u potrazi za novim partnerom i da su  ga pronašli u Sport Republic, grupi  “iskusnih investitora sa velikim iskustvom u elitnom profesionalnom sportu”, čiji je, kako piše na portalu N1, “glavni investitor Dragan Šolak, osnivač United grupe, u okviru koje posluju N1 i Sport Klub”.

“Svi u Sautemptonu žele dobrodošlicu Draganu, Henriku, Rasmusu i ljudima iz Sport Republic u naš klub. Tragali smo za dobrim ljudima sa ambicijom koji će nas povesti u novu eru i srećan sam što mogu da potvrdim da smo ih pronašli“, rekao je Semens.

Dragan Šolak je objasnio da je Sport Republic osnovan sa ciljem da “kombinuje ekspertska znanja i donese nešto jednistveno na tržište”, a da Sauthempton ima sve kvalitete koje su tražili u jednoj velikoj sportskoj organizaciji.

“To je klub sa izuzetnim menadžmentom, izuzetnim razvojem talenata, timom koji igra atraktivan fudbal i koji ima posvećenu bazu navijača. Presrećni smo zbog kompletiranja ove akvizicije, što je prvi korak ka sprovođenju naše investicione strategije. Sauthempton će biti temelj organizacije koju planiramo da izgradimo", rekao je Šolak.

Šolak je drugi biznismen srpskog porekla koji je postao vlasnik nekog evropsokog fudbalskog kluba. Pre njega je američki biznismen poreklom iz Gospića Milan Mandarić bio vlasnik Portsmauta, Lester sitija i Šefild venzdeja. Od 2015. je vlasnik slovenačke Olimpije.

Sautempton, klub iz istoimenog lučkog grada sa oko 250.000 stanovnika, se već dugi niz godina nalazi na sredine Premijer lige, a od 2017. je bio u vlasništvu kineskog binznismena Gaoa Jishenga.

U poslednje vreme su na snazi rigoroznije mere kada je u pitanju preuzimanje vlasništva klubova u Premijer ligi. Mere su donesene nakon što su pojedini klupski vlasnici prošle godine glasali za ideju o stvaranju Super Lige, ali i nakon buke koja se digla nakon što je saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman, koji je pod sumnjom da je naredio ubistvo novinara Džamala Kašogija, kupio Njukasl.

Southempton ima tradiciju dugu 137 godina. Nikada nije osvajao značajnije titule, a poslednjih dvadesetak godina je i ispadao iz Premijer lige. Od 2012. godine se ponovo obreo u engleskom elitnom takmičenju i drži se oko sredine tabele.

Tako će građani koji kablovsku televiziju gledaju preko Telekoma, koji zajedno sa prodržavnim tabloidima protiv SBB-a vodi bespoštednu borbu, moći da uživaju i u utakmicama Šolakovog tima. Telekom po sezoni za prava prenosa Premijer lige plaća 100 miliona evra, ugovor je, kako je bila objavila agencija Beta, potpisan na šest godina. "Đilas-Šolak" je fraza koja se u prorežimskim medijima upotrebljava kao psovka i diskreditacija političkih protivnika.

F.M./red/N1

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu