Beograd

"Srbija protiv nasilja": Cvet za žrtve ubistava, pa šetnja do RTS 2

Beograd: Protest "Srbija protiv nasilja"

Foto: Sava Radovanović/Tanjug

26. 5. 2023. / 18.43

“Srbija protiv nasilja”: Cvet za žrtve ubistava, pa šetnja do RTS

Organizatori su zamolili građane koji, zbog velikog broja ljudi, ne budu mogli da prođu celom trasom, da se rasporede u pravcu Tašmajdanskog parka, gde će biti postavljena još jedna bina i tako formiraju prsten

Organizatori protesta "Srbija protiv nasilja" saopštili su danas će novi protest u subotu, 27. maja biti u vidu velikog prstena oko RTS i pozvali građane da ponesu cvet kako bio pokazali poštovanje prema žrtvama masovnih ubistava i saosećanje sa porodicama i prijateljima preminulih i ostave ga ispred Skupštine.

Kako se navodi u saopštenju koje prenosi Ne davimo Beograd, zbog očekivano velikog broja ljudi i ograničenih mogućnosti kretanja, organizatori su se odlučili za mnogo kraću trasu kretanja koja će se završiti formiranjem prstena oko RTS. Protest će početi ispred Narodne skupštine u 18 časova, a građani će se u povorci kretati Bulevarom kralja Aleksandra do Pravnog fakulteta, zatim će skrenuti levo u Beogradsku ulicu, levo u Ulicu Ilije Garašanina i opet levo u Takovsku do RTS.

Organizatori su zamolili građane koji, zbog velikog broja ljudi, ne budu mogli da prođu celom trasom, da se rasporede u pravcu Tašmajdanskog parka, gde će biti postavljena još jedna bina i tako formiraju prsten.

Protest će trajati do 22 časa. Organizatori pozivaju sve građane da zbog osetljivosti trenutka u kome se protest dešava pokažu dodatnu dozu odgovornosti i da se u slučaju bilo kakvih provokacija odmah sklone od provokatora, izoluju ih i ne dozvole im da protest izmanipulišu.

Zahtevi protesta su oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama koje promovišu nasilje, kao što su Pink i Hepi TV, smena svih članova Saveta REM, gašenje štampanih medija i tabloida koji objavljuju lažne vesti, smena rukovodstva RTS i hitno ukidanje programa koji promovišu nasilje, nemoral i agresiju na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, poput rijaliti programa.

Zahteva se i institucionalna odgovornost i smena ministara uutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora Bezbednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina.

I.Đ./FoNet

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu