Vesti

Srbija pod lupom: Kineske rakete i ljubav prema Putinu 2

Nerazumevanje: Aleksandar Vučić i Analena Berbok

Foto: Zoran Zestić/Tanjug

12. 4. 2022. / 17.44

Srbija pod lupom: Kineske rakete i ljubav prema Putinu

Vlada Nemačke je saopštila da je primila k znanju da u Srbiju stižu kineski raketni sistemi i upozorila da očekuje da Srbija konačno uskladi spoljnu politiku sa Evropskom unijom - ako jednom želi da postane članica EU. Tu se pre svega misli na uvođenje sankcija Rusiji

Mediji su proteklih dana izveštavali da su u Srbiju stigli kineski raketni PVO sistemi FK-3. Vlasti u Srbiji nisu to potvrdile, dok je Peking saopštio da je reč o "redovnoj vojnoj isporuci". Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je bio najavio da će ove nedelje biti predstavljen "ponos srpske vojske", ali nije precizirao o čemu je reč. Beograd je te raketne sisteme kupio još 2019. i Srbija će biti prva zemlja u Evropi koja će ih imati. To je još jednom skrenulo pažnju na odnose Srbije sa Kinom i Rusijom, koje se za zemlju kandidata za čalnstvo u Evropskoj uniji za ukus Brisela isuviše prisne, pa se ni na vezivanje Srbije za kinesku ili rusku vojnu indstriju ne gleda blagonaklono.

"U principu, Savezna vlada očekuje od svih kandidata za Evropsku uniju da se usklade sa njenom spoljnom i bezbednosnom politikom i da joj se tako približavaju", saopštila je pres služba nemačke vlade, a prenosi Glas Amerike.

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok je u ponedeljak ponovila poziv Srbiji da se pridruži SAD, EU i drugim zemljama koje su uvele sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu. "Ako želite da postanete članica EU, a Srbija to želi, važno je da se u ovakvim momentima priključite spoljnoj politici EU i uvedete sankcije", poručila je Berbok.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je za Rojters da Beograd razmatra kupovinu francuskih borbenih aviona "Rafal", što neki tumače kao nagoveštaj da se Beograd udaljava od Rusije, a neki drugi misle da na taj način hoće da se pokaže privrženost Zapadu, a da se ipak ne odustane od tesnih vojnih, ekonoskih i političkih veta sa Moskvom i Pekingom.

Za očekivati je da pritisak na Beograd raste da uvede sankcije Rusiji. Što duže bude trajao rat u Ukrajini i što više ratni zločini koje su počinile ruske vojne snage budu punile zapadne medije, to će tolerancija za oklevanje Srbije biti manja.

Nova snaga proruskih partija u Skupštini Srbije svakako neće dovesti do relaksacije odnosa sa Zapdom po pitanju srpske politike prema Moskvi.

M.N./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu