Pregled nedelje

Srbija i Rusija: Oštrenje noža u leđima 2

Beše nekad najdraži gost: Aleksandar Vučić i Vladimir Putin

Foto: Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

29. 4. 2022. / 8.22

Srbija i Rusija: Oštrenje noža u leđima

Pošto se poput šarana u mreži onoliko bacakao, kako li će Vučić reći biračkom telu da je popustio pred pred Briselom i Vašingtonom i zaveo sankcije Moskvi? Izgleda da odgovor glasi: nisam izdao ja, već Putin – eno piše u novinama

Piše: Filip Švarm
Da li je Aleksandar Vučić konačno "prelomio u mozak“ i odlučio da Srbija zavede sankcije Rusiji? Naime, svašta je viđeno na naslovnim stranama  tabloida, ali ne i ono što su štampali 28. aprila.

"Kurir“ je tako otkrio da Putin gleda interese Rusije u Donbasu ne vodeći računa o poziciji Srbije na Kosovu. Isto tvrdi i "Blic“. Predsjednik Rusije je "izdajnik“ čim se poziva na presudu Međunarodnog suda pravde iz 2009. o Kosovu "donetu zaslugom Vuka Jeremića“, zaključuje "Informer“. No najjasniji je "Srpski telegraf“ sa naslovom: "Zar ovako, braćo Rusi – Putin zabio nož u leđa Srbiji“.

Kako izgleda, tabloidi će tek pisati o ruskoj prevrtljivosti, sebičnosti i nezahvalnosti. Umjesto Vulinovom, ton tih tekstova bi mogao odisati retorikom Dragana Šormaza. Ovome bivšem naprednjačkom poslaniku malo su sankcije, nego bi – piše na tviteru – protjerao "devedeset posto članova ruske ambasade zbog špijunaže“ i zatražio što brže učlanjenje Srbije u NATO.

Čitalac zna da Šormaza ne treba uzimati ozbiljno. Slične stavove iznosi već godinama u naprednjačkoj ctachall mašineriji, a kako je zglajzao kao 158 na listi, nema što da izgubi. Vučiću ionako nisu važni on i ostali "zapadnjaci“ iz partije, nego biračko tijelo.

Riječ je o njegovom hvalisanju da je nepopustljiv, rob date riječi, granitno otporan na pritiske. Pošto se poput šarana u mreži onoliko bacakao, kako sada da kaže da je ipak popustio pred Briselom i Vašingtonom? Izgleda da odgovor glasi: nisam ja izdao, već Putin – eno piše u novinama.

Taj zaokret će Vučiću teško pasti uprkos vađenju na uvrijeđenost i tabloidno oštrenje ruskog noža u srpskim leđima. Nije on malo rujnog vina popio sa Putinom i parada mu napravio. Ipak – pomoći nema, njihovoj vezi je kraj mada mogu ostati prijatelji.

Bez obzira na sva prenemaganja i minuli rad, Vučić bi trebao dobiti podršku građanskog dijela Srbije ako zaista usmjeri zemlju prema Evropskoj uniji. No, ona ne smije biti bezuvjetna. Naprotiv – zavođenje sankcija Rusiji mora pratiti smanjenje tenzija u državi, reafirmaciju demokracije, parlamentarizma i vladavine prava, medijske slobode i brojne druge evropske vrijednosti. U suprotnom, džaba krečenje i Evropi i građanima Srbije.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu