Vesti

U novom broju

Srbija i energetska kriza: Neko će morati debelo da plati 1

Subvencija socijalnog mira: Elektroprivreda Srbije

Foto: Milovan Milenković

Srbija i energetska kriza: Neko će morati debelo da plati

Građani Srbije su, kao što se navikli, zaštićeni od dešavanja na tržištu električnom energijom. Regulisana cena po kojoj plaćaju struju je među najnižim u Evropi. A u odnosu na prošli decembar cena je skočila za 322 odsto

Piše: Nenad Savić
Prosečni dijagram za domaćinstvo u Srbiji se naplaćuje cca EUR 71,5/MWh, sa mrežarinom, bez PDV-a i akcize. Po trenutnim tržišnim cenama, kada se uračuna modulacija i prekogranični kapaciteti, taj dijagram vredi oko EUR 270/MWh.

 Zemlja poput Srbije nema mnogo izbora, niti mehanizama da se odupre dešavanjima u Evropi.  U nastojanju da amortizuje udarce krize, Vlada Srbije je posegla za jedinim mehanizmom kontrole koji joj je bio na raspolaganju – cenovnom kontrolom preko Elektroprivrede Srbije. EPS je po nalogu Vlade zaštitio celokupnu privredu, prodajući joj energiju za prvih šest meseci ove godine po ceni od EUR 75/MWh. U trenutku objave ove mere taj proizvod se trgovao na berzama za preko EUR 300/MWh.

Tržište električne energije je u previranju. Na Mađarskoj berzi, koju uzimamo kao referentnu za naš region, prosečna ostvarena cena na spot tržištu (dan-unapred) za osnovni "baseload“ dijagram u periodu jul-decembar 2021. bila je EUR 166.26/MWh. To je 274 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine.

Dani u decembru u proseku su trgovani po EUR 245.81/MWh, što je čak 322 odsto iznad proseka iz decembra 2020. Tzv. "fjučersi“ za isporuku energije u regionu za prva tri meseca ove godine u decembru su ugovarani i za iznad EUR 430/MWh.

 

Pretplatite se na digitalno izdanje i pročitajte ceo tekst Nenada Savića u nedeljniku "Vreme“ od četvrtka (13. janura)

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu