Patrijarhat i suicid

Srbija na trinaestom mestu u svetu po broju samoubistava 2

Foto: Pixels

19. 11. 2023. / 14.14

Srbija na trinaestom mestu u svetu po broju samoubistava

Svake četvrte sekunde u svetu jedna osoba izvrši samoubistvo, dok svake sekunde neko pokuša da se ubije, rezultati su istraživanja Svetske zdravstvene organizacije (SZO). Kada je reč o Srbiji, koja je na 13. mestu po broju samoubistava u svetu. Proteklih godina broj muškaraca u Srbiji preminulih od samoubistava tri do četiri puta je veći u odnosu na žene

Proteklih godina broj muškaraca u Srbiji preminulih od samoubistava tri do četiri puta je veći u odnosu na žene, saopštila je Inicijativa "Ne posmatraj. Reaguj" povodom Međunarodnog dana muškaraca, koji se danas obeležava.

Svake četvrte sekunde u svetu jedna osoba izvrši samoubistvo, dok svake sekunde neko pokuša da se ubije, rezultati su istraživanja Svetske zdravstvene organizacije (SZO). Kada je reč o Srbiji, koja je na 13. mestu po broju samoubistava u svetu, podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da se godišnje ubije više od 1.300 ljudi.

Svi su žrtve patrijarhata 

Veća je verovatnoća da će muškarci pribeći alkoholu da bi se izborili sa životnim izazovima, kao i da će umreti od posledica zloupotrebe alkohola ili psihoaktivnih supstanci, navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, zaboravlja se da patrijarhat, osim žena, ugrožava i muškarce, jer od njih traži da budu "jaki", da ne pokazuju emocije i strah, da se neprekidno takmiče i da dominiraju, što stvara pritisak na njih.

Naša kultura je neprijateljski raspoložena prema muškarcima koji pokazuju svoje emocije i izlaze iz "muške kutije", posebno ako se te emocije percipiraju kao "meke" ili "slabe", poručili su iz Inicijative.

Femicid praćen samoubistvom

Do novembra 2022. godine dogodilo se 25 femicida, od kojih je osam praćeno samoubistavom ubice i šest pokušajem samoubistva.

U 2021. dogodilo se 26 femicida, od čega je pet praćeno samoubistavom ubice, dok je u 2020. godine od ukupno 29 femicida, 10 pratilo samoubistavo ubice. Tim slučajevima se kao društvo skoro pa i ne bavimo, naglasili su iz Inicijative.

Z.S/FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu