Marketing

Sportisti i reklame: Kockajte se, jedite paštetu i pijte energetska pića 2

Nikola Jokić: od Nagetsa za pet godina dobiće 264 miliona dolara.

Foto: AP Photo/Jack Dempsey

26. 5. 2022. / 11.49

Sportisti i reklame: Kockajte se, jedite paštetu i pijte energetska pića

Đoković odbija da reklamira proizvode koji se kose sa njegovim shvatanjem i načinom života. Ako Jokić i Dončić reklamiraju kladionicu i paštetu, da li to znači da oni, vrhunski sportisti etablirani u svetu, preporučuju klađenje i ishranu koja nije zdrava

Od kako postoji, reklamna industrija pokušava da određene proizvode plasira pomoću poznatih ličnosti ne bi li krajnji konzument poželeo da kupi i koristi isti proizvod koji, ako je verovati reklami, preporučuje i koristi njegov omiljeni selebriti.

Problem nastaje kada se krajnjem konzumentu predstavlja proizvod koji eventualni kupac ne može da poveže sa slikom i mišljenjem koje ima o određenoj slavnoj osobi. Evo nekoliko primera na tu temu.

U savremenom svetu sport je preuzeo veliki deo reklamnog prostora.  Najpoznatiji sportisti su višestruko bolje plaćeni za reklamiranje proizvoda od glumaca, televizijskih ili internet zvezde.

Reklamne agencije u Srbiji, pre svega zbog ograničenja tržišta, nisu u mogućnosti da angažuju svetske sportske zvezde, ali zato obilato koriste sportiste sa ovih prostora koji su prepoznatljivi i van granica postjugoslovenskog prostora.

Kako prosečan građanin Srbije vidi Novaka Đokovića: kao najboljeg ambasadora zemlje u svetu, bogatog, izrazito pristojnog momak; zbog odnosa prema svom telu i načinu ishrane kao jednog od najzdravijih ljudi na svetu. Ekstremno vežba svakog dana, ne jede meso, ne koristi suplemente i kao vrhunac svega – ne želi da se vakciniše jer ne želi da unosi bilo šta u organizam što nije "provereno sigurno i zdravo“.

Sportisti i reklame: Kockajte se, jedite paštetu i pijte energetska pića 3
Novak Đoković / Foto: AP Photo/Thibault Camus

Novak nikada nije želeo da se pojavi u reklami za bilo koji proizvod koji bi se kosio sa njegovim načinom i shvatanjem života. U Srbiji je učestvovao u promotivnoj kampanji "Kupujmo domaće“ – promociji jednog trgovinskog lanca i u promociji domaće telekomunikacione kompanije. Naravno, tu je za sve aktivnosti koje su vezane za njegovu fondaciju, u poslednjih desetak godina ne možete videti da je bilo gde u svetu ili Srbiji učestvovao u kampanji u koju sam ne veruje.

Ali, ne razmišljaju svi kao on.

Danima gledamo košarkaša Nikolu Jokića koji reklamira kladionice, energetska pića i konditorske proizvode vrlo često u tandemu sa reprezentativnim kolegom Bobanom Marjanovićem. Da li su baš njih dvojica, vrhunski košarkaši čiji uspeh podrazumeva zdrav život,  prikladni da mladima poručuju: posećujte kladionice, pijte nezdrava energetska pića i grickajte nekakve štapiće?

To pitanje važi i za reklamnu kampanju u kojoj Luka Dončić sa zadovoljstvom tamani pileće paštete, verovatno jedan od najnezdravijih mesnih proizvoda.

Sportisti i reklame: Kockajte se, jedite paštetu i pijte energetska pića 4
Luka Dončić / AP Photo/Jed Jacobsohn

Nikola Jokić je pred potpisom "Supermax ugovora“ u NBA ligi gde će u narednih 5 godina zaraditi 241 milion dolara, dok je Luka Dončić prošle godine potpisao petogodišnji ugovor na 207 miliona dolara pa je lako zaključiti da finansijski motiv nije bio razlog zbog koga su pristali da reklamiraju nešto u šta sami ne veruju.

Pamtiće ih kao najbolje košarkaše sa ovih prostora u istoriji, ali im ne treba da vas pamte po kladionicama i paštetama. Trebalo bi da se ugedaju na Novaka, bar što se tiče javnog angažovanja i pristojnosti.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu