Druga strana fudbala

SP u Kataru: „Homoseksulaci su duhovno poremećeni“ 2

Foto: AP Photo/Darko Bandic

8. 11. 2022. / 13.05

SP u Kataru: „Homoseksulaci su duhovno poremećeni“

Zvaničnik katarskog Organizacionog komiteta nazvao je homoseksualce „duhovno poremećin“ i rekao da deca ne smeju da ih vide na ulicama jer bi to za njih bilo štetno. Iz Evrope pljušti kritika, a Katar je odbacuje kao „arogantnu i rasističku“

Katarski ambasador za Svetsko prvenstvo u fudbalu Kalid Salman je u dokumentarcu drugog programa nemačkog javnog servisa ZDF rekao da su homoseksualci "duhovno poremećeni“, piše nemački "Špigel“.

"Tokom Svetskog prvenstva će mnogo toga ući u zemlju. Hajde da, na primer, govorimo o homoseksualcima. Najvažnije je da svi prihvate da nam dolaze. Ali će oni morati da se pridržavaju naših pravila“, rekao je Salman.

Za njega je najproblematičnije kada deca vide homoseksualce jer tako mogu da nauče nešto "što nije dobro“. Homseksulanost je "haram“ – zabranjuje je Alah, pa je zabranjena i u Kataru jer ona je "duhovni poremećaj“. Na engleskom je rekao »damage in the mind«, na šta je portparol Organizacionog komiteta SP prekinuo intervju.

Katar važi za jednog od najkontroverznijih domaćina svetskih prvenstava. Emiratu se zamera uskraćivaje ljudskih prava, loše ophođenje prema radnicima koji su bili angažovani na izgradnji stadiona za SP i uskraćivanje prava ženama.

Dok se kandidovao za domaćina SP 2022. Katar se trudio da se predstavi u drugačijem svetlu. Zvanično je rečeno i da su i LGBT fanovi dobrodošli.

"Dugo sam gajio nadu da će Svetsko prvenstvo u Kataru ipak biti otkazano. Da će se korumpirana FIFA uposlednjem ternutku opametiti, da će uvideti da se takve gluposti jednostavno ne rade. Ali sam bio ekstremno naivan. Pre bi se Mafija pretvorila u muško pevačko društvo“, pisao je kolumnista "Špigela“ Markus Feldenkirhen. On kaže da je FIFA pomogla u tome da diktatura koja gazi po ljudskim pravima najomiljeniji sport na svetu zloupotrebi u marketinške svrhe, da se opere opere u njegovom sjaju.

U intervjuu za "Frankfurter algemajne cajtung“ katarski ministar spoljnih poslova Mohamed bin Abdulrahman Al Tani je kritiku Evrope nazvao "veoma arogantnom i rasističkom.

Optužbe za podršku teroristima

Saudijska Arabija, Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Bahrein prekinuli su 5. juna 2017. diplomatske odnose s Katarom, najavile prekid svih kopnenih, vazdušnih i pomorskih veza sa ovom državom, a državljanima Katara dato je dve nedelje da napuste njihove zemlje, pisalo je "Vreme" u tekstu Svi protiv Katara.  Kaznenim merama pridružili su se kasnije i Maldivi, jedna od dve libijske vlade (ona sa sedištem na istoku zemlje), Jemen, delimično i Jordan.

Objašnjenje za ovako drastičan potez bile su optužbe da Katar prihvata i podržava "pregršt terorističkih i sektaških grupa, koje za cilj imaju destabilizaciju regiona, uključujući Muslimansko bratstvo, Islamsku državu i Al Kaidu i konstantno promoviše poruke i planove ovih grupa kroz medije". Pominjala se i podrška palestinskom Hamasu, ekstremistima koje podržava Iran…

Ceo tekst Momira Turudića možete pročitati OVDE

J.H./Spiegel

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu