U novom broju

Šolc i Vučić: Švedski sto, nemački kelner 2

Napeta poseta Beogradu: Olaf Šolc

Foto: AP Photo

9. 6. 2022. / 8.26

Šolc i Vučić: Švedski sto, nemački kelner

Nemački kancelar Olaf Šolc stiže u Beograd dobro krijući u koferu štap i šargarepu, sa očekivanjem da Srbija odabere nešto sa širokog stola sankcija protiv Rusije koje je uvela EU. Aleksandar Vučić se i dalje opire, ali dobro zna koju će stranu izabrati ako bude prinuđen

Prema pisanju “Frankfurter algemajne cajtung” rusofili u Srbiji su dobili lekciju iz geografije kada su okolne zemlje zabranile prelet Lavrovu. Prema oceni lista, Vučiću izostanak Lavrova nije toliko mrzak jer srpski predsednik zna koliko je daleko Rusija pa se “time upravlja koliko god može”.

Kancelar Olaf Šolc, čovek hladan i dobar sa brojkama, razume pitanja kubnih metara gasa i njegove cene. On se zato u Berlinu prema Vučiću držao diplomatski odbijajući da iznese zahteve osim načelnog – da kandidati za EU treba da slede zajedničku spoljnu politiku.

U Beograd, pak, Šolc dolazi uz pikantne poruke koje šalju mahom njegovi koalicioni partneri, kudikamo ratoborniji Zeleni i Liberali, ali i njegov socijaldemokratski poslanički klub u Bundestagu.

Tako je poslanica Liberala Renata Alt navela da Beograd “ne pridaje značaj dugoročnoj normalizaciji odnosa” sa Kosovom, te da se opire sankcijama protiv Rusije i pozvala: “Pregovori sa Srbijom o pristupanju Evropskoj uniji sada moraju biti odmah zamrznuti”.

Osim toga, vladajući poslanički klubovi su utanačili nacrt rezolucije Bundestaga o Bosni i Hercegovini, gde je Nemačka – koja tamo ima i visokog predstavnika u liku Kristijana Šmita – već izvukla krupni kalibar. U toj rezoluciji tražiće se od Beograda (i Zagreba) da se distanciraju od separatista u BiH, pri čemu se najpre misli na Milorada Dodika…

 

Pročitajte ceo tekst Nemanje Rujevića u nedeljniku "Vreme“ od četvrtka (9. juna)

Pretplatite se na digitalno izdanje

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu