Vesti

Šokirana Brnabić: Tajkunski nedeljnik prenosi uvrede zelenog Nemca 2

Nismo mi Putin i Lukašenko: Ana Brnabić

Foto: Dragan Kujundžić/Tanjug

15. 2. 2022. / 16.15

Šokirana Brnabić: Tajkunski nedeljnik prenosi uvrede zelenog Nemca

Premijerka Ana Brnabić je izjavila da je bila "šokirana kada je nedavno u jednom tajkunskom nedeljniku"  (Vreme) pročitala intervju sa direktorom regionalne kancelarije nemačke fondacije partije Zelenih Hajnrih Bel sa sedištem u Beogradu Simonom Ilseom. Radi se o onom: stranim plaćenicima i njihovim finansijerima koji podrivaju stabilnost Srbije

"Neshvatljivo je da neko ko sedi u Beogradu tako govori za legitimno izabranog predsednika Vučića, za predsednika Vlade i Vladu. To je direktno mešanje u unutrašnja pitanja Srbije. Da se nešto tako desilo u Nemačkoj, taj čovek ne bi dan više bio u Nemačkoj“, rekla je Brnabić za TV Happy.

"Da recimo fondacija Srpske napredne stranke otvori u Berlinu kancelariju i priča takve stvari, mislim da do kraja tog dana taj više ne bi bio u Berlinu“, navela je Brnabić kao primer nedoličnog ponašanja Simona Ilsea.

"Ali ovde pustite i kažete ‘ajde da vidimo dokle ćete da idete, jel’ to ta politika. Da pričate da je ovo autoritarni režim, da je otvaranje poglavlja podrška ljudima koji su protiv tog režima, da smo Vučić i ja isto što i Putin, Lukašenko i predsednik Kazahstana. Da su oni iza koalicije ‘Moramo’, da pozivaju ljude da glasaju za tu koaliciju“, rekla je Brnabić.

Prema njenim rečima, "zamislite – dođe jedan Nemac i kaže ako vi ne uradite to – onda će se vaša deca stideti vas". Ona je rekla da je najbolji dematni takvih optužbi prisustvo brojnih investitora upravo iz Nemačke.

Na pitanje o finansiranju raznih ekoloških pokreta, ona je rekla da "mnogo novca iz inostranstva ulazi i da se strani ambasadori ljute kad to kaže".

"Oni kažu da ne finansiraju proteste već pokrete. Ali ti pokreti se samo bave protestima. Nije šija nego vrat", rekla je Brnabić, navodeći da ti ambasadori rade za interese svoje zemlje a ne stabilne i jake Srbije.

Požalila se i da "kada je pipnula u to, onda su kretala da lete saopštenja i takvi intervjui kao što je ovaj nemačke fondacije praktično zelenih".

Spomenula je i Soroša i Rokfelera, rekla da “oni” ne vole Vučića jer je sa njim Srbija jaka, nešto o prasićima koje vrte ekološki demonstranti itd. u već poznatom stilu i maniru i uobičajeno mnogo gramatičkih grešaka

U intervjuu za “Vreme” Simon Ilse je rekao: “Po mom mišljenju, Ana Brnabić i Aleksandar Vučić pokušavaju da primene stari, oprobani recept, ali recept koji je ispod nivoa Srbije. Čujete tako nešto od Lukašenka ili predsednika Kazahstana. Kada god je vlada kritikovana, sigurno je reč o strancima jer građani ne mogu da kritikuju svoju vladu. Ali namera je da se pokaže: svako nas voli, imamo većinu u Srbiji koja nas podržava, a ovu šačicu drugosrbijanaca finansiraju stranci da bi bili protiv nas. Oni žele da ubede ljude u to, ali to nije istina. Postoji šire nezadovoljstvo ovom vladom i nije moja uloga da o tome govorim, ali se samo nadam da će izbori biti pošteni i slobodni, tako da će građani moći da izraze svoju izbornu volju”.

I dalje: “Ovo je prvi put da se pominjemo na ovakav način, i zato je nemačka ambasada reagovala odmah, kako bi pokazala da postoji crvena linija. Srbija je kandidat za EU. Zašto bi vređali međunarodne partnere samo zato što traje predizborna kampanja? To nije dobar znak za Berlin, za novu nemačku vladu, za naše ministarstvo spoljnih poslova”.

I predsednik Vučić je "kazao kako i on veruje da strane organizacije stoje iza ekoloških protesta“.

Nemačka, britanska i američka ambasada uBeogradu nedavno su protestovale zbog ponovljenih optužbi predstavnika naprednjačke vlasti da njihove zemlje finansiraju pokrete koji podrivaju stabilnost Srbije i hoće da oslabe Vučića.

Ceo inervju sa Simonom Ilseom možete pročitati ovde.

A.I.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu