Politika

SNS i pravosuđe: Postupci su ili godinama nerešeni ili zastareli 2

Mnoštvo zastarelih slučajeva: Članovi SNS na mitingu

Foto: info služba sns-a / tanjug

21. 1. 2023. / 1.29

SNS i pravosuđe: Postupci su ili godinama nerešeni ili zastareli

Agencija za sprečavanje korupcije već godinama ne podnosi prekršajnu prijavu zbog prostorija koje je SNS dobila na poklon, a koji prevazilazi zakonom dozvoljeni limit. praksa pokazuje da čak i kad slučajevi mogućih zloupotreba u finansiranju vladajuće stranke završe na sudu, oni se godinama ne rešavaju

Zašto postupci u kojima se sumnja na zloupotrebu prilikom finansiranja Srpske napredne stranke godinama ostaju nerešeni?

Istražujući odgovor na ovo pitanje, CINS je naveo primer prostorija na Novom Beogradu  koje je Srpska napredna stranka pre punih pet godina dobila na poklon, vredan oko 1,3 miliona evra. Iako ova donacija u mnogome prevazilazi limit dozvoljen Zakonom o finansiranju političkih aktivnosti, do danas niko nije odgovarao.

Agencija za sprečavanje korupcije već godinama ne podnosi prekršajnu prijavu. U junu prošle godine CINS-u su odgovorili da su provere i dalje u toku.

Da slučaj ne bi zastareo, Agencija je morala da zahtev za pokretanje prekršajnog postupka podnese u roku od pet godina od prekršaja, što je isteklo u decembru 2022. godine.

Iz Prekršajnog suda u Beogradu kažu da im ovaj zahtev do danas nije stigao.

"Ne vidim neki razlog koji bi mogao da opravda propust Agencije da pokrene prekršajni postupak u ovako dugom roku“, objašnjava Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija.

Da je prekršaj potvrđen na sudu, Srpska napredna stranka bi morala da vrati ovaj poklon.

"Prema Zakonu je postojala obaveza stranke da vrati ono što premašuje vrednost dozvoljenog davanja, a ukoliko stranka to ne učini, ta sredstva bi morala da budu oduzeta“, objasnio je Nenadić.

Međutim, praksa pokazuje da čak i kad slučajevi mogućih zloupotreba u finansiranju vladajuće stranke završe na sudu, oni se godinama ne rešavaju.

CINS navodi da u jedanaest postupaka koji su protiv SNS-a pokrenuti pred Prekršajnim sudom u Beogradu u periodu od 2016. do 2022. godine, do danas nije doneta nijedna pravnosnažna presuda.

Jedan od razloga je i što se advokat SNS-a Dragan Ivanović i Dušica Nikolić, koja je zadužena za finansije u stranci, retko pojavljuju na ročištima.

Advokat Ivanović je svoje nedolaske na sud pravdao poslovnim ili porodičnim obavezama u Crnoj Gori, da slavi slavu, da je na Kopaoničkoj školi prirodnog prava ili da istog dana ima zakazano ročište u drugom sudu. Dušica Nikolić se često pravdala zdravstvenim problemima, a u nekim slučajevima kada je sud zahtevao od policije da je dovede, oni je na adresi nisu nalazili.

Tako, recimo, kada se protiv SNS-a vodio postupak zbog sumnje da nisu prijavili sav novac kojim je plaćena organizacija posete Rudolfa Đulijanija, sud više od pet godina nije uspevao da sasluša okrivljene. Advokat se takođe nije pojavljivao pod različitim izgovorima. Na kraju je slučaj zastareo.

Advokat SNS-a Dragan Ivanović rekao je za CINS da nije imao nikakvih zlih namera. "To je stvar izbora, mog posla, drugog angažmana, i tako dalje. Imao sam i zdravstvenih problema, to je posledica toga“, rekao je Ivanović.

U jednom od dva slučaja u kome je sud doneo prvostepenu presudu, Prekršajni apelacioni sud u Beogradu je presudu poništio jer nije ispitan okrivljeni.

Tako je bilo u slučaju koji se protiv SNS-a vodio zbog nedozvoljenog doniranja računarske opreme Školskoj upravi Nišavskog okruga. Dušica Nikolić u ovom postupku nije mogla da bude saslušana jer se pet godine nije odazivala na pozive suda.

U izjavi za CINS, Ivanović kaže da je Dušica skoro nepokretna i da je to razlog njenog ne pojavljivanja na sudu. Ipak, ona je i dalje zakonska zastupnica stranke.

Advokat Ivan Ninić kaže da je Dušica Nikolić mogla da da pisanu odbranu koja ima isti značaj kao saslušanje. Takođe, ukoliko se ona ne odazove na pozive suda mogla je da usledi naredba za dovođenje. Ukoliko je ni tada policija ne bi pronašla na adresi, Ninić objašnjava da je sud mogao da raspiše poternicu.

Ninić sve vidi kao njihovu strategiju.

"Njihova strategija je da kroz izigravanje procedura odugovlače donošenje presude ne bi li nastupila apsolutna zastara“.

S.Ć./CINS

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu