U novom broju

SNS bez Vučića kao predsednika: Može biti samo jedan 2

Bez njega se ne može: Predsednik SNS-a Aleksandar Vučić

Foto: Filip Krainćanić/Tanjug

27. 1. 2022. / 7.32

SNS bez Vučića kao predsednika: Može biti samo jedan

„Valjda je Jorgovanka Tabaković zamrzla status zamenice zbog funkcije guvernerke Narodne banke Srbije. A i da nije zamrzla status teško da bi imala prave liderske ambicije nakon što je javno rekla da svom partijskom šefu često kaže: ‚Aleksandre, da li te je dostojan ovaj narod?‘ Ona titoistička – ’najveći sin naših naroda’ – ma koliko poltronska, nije u sebi nosila prezir prema narodu“

"Čak je i Politbiro bez Staljina bio nešto. I Centralni komitet bez Tita. I Glavni odbor SPS-a bez Miloševića i Centralna otadžbinska uprava bez Šešelja. Bez Vučića naprednjaci bi se stropoštali baš kao u sceni kada je Izildur u Gospodaru prstenova otrgao prsten moći Sauronu”.

“Naravno, u opozicionoj eshatologiji to je optimistički rasplet. A, šta ako se naprednjaci ne bi raspali posle Vučića? I da li Vučić u svom samopoimanju (viziji svog mesta u istoriji) razmišlja o SNS-u bez njega? Ne samo kad napusti čelo stranke, već i kad možda jednom ode u političku penziju“.

"Vučićev kasting daje simuliranu dinamiku SNS-u. Upućeni kažu da su sigurni premijerka Ana Brnabić i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević. Oni skloniji cinizmu, čak i među naprednjacima, kažu da je Ana u vreme kada je izabrana za premijerku bila liberalno krilo u odnosu na Vučevića (koji je tada bio ozbiljan kandidat za premijera), a da je danas teško reći ko je od njih ’liberalnije krilo’“.

 

Pročitajte ceo tekst Zorana Panovića u nedeljniku "Vreme“ od četvrtka (27. janura)

Pretplatite se na digitalno izdanje

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu