Riskantna novinarska profesija

Smrtonosno zanimanje: Prošle godine ubijeno 67 medijskih radnika 2

Foto: Hosny Salah/Pixabay

25. 1. 2023. / 11.14

Smrtonosno zanimanje: Prošle godine ubijeno 67 medijskih radnika

Broj ubistava novinara širom sveta je povećan za 50 odsto. Prošle godine ubijeno je 67 novinara, kamermana, fotoreportera, stringera. Tokom protekle dve decenije u svetu je ubijeno više 1.700 novinara

Broj ubistava novinara širom sveta povećan je za 50 odsto u 2022. godini u odnosu na prethodnu godinu kada je ubijeno 67 medijskih radnika, što je najveći broj od 2018, saopštio je Komitet za zaštitu novinara (CPJ), a preneo Radio Slobodna Evropa.

Prema izveštaju Komiteta, više od polovine ubistava, 35 od 67, dogodilo se u samo tri zemlje: Ukrajini, Meksiku i Haitiju. Novinari u te tri zemlje kažu da zbog povećana opasnosti rade pod velikim stresom.

U ratom razorenoj Ukrajini prošle godine je ubijeno 15 novinara, naveo je CPJ, "tamo članovi medija često budu povređeni u granatiranju tokom izveštavanja o sukobu, a neki navode da su bili meta ruskih snaga".

Tokom protekle dve decenije u svetu je ubijeno više 1.700 novinara –  prosek od 80 godišnje – pokazala je uporedna analiza Reportera bez granica (RSF) objavljena na kraju 2022. godine.

Irak i Sirija su bile najopasnije za novinare. U tim zemljama je u proteklih 20 godina ubijeno 578 novinara, više od trećine od ukupnog broja u svietu, navodi RSF.

Slede Meksiko (125 ubijenih novinara), Filipini (107), Pakistan (93), Avganistan (81) i Somalija (78).

Najmračnije godine" bile su 2012. i 2013, "uglavnom zbog rata u Siriji". Tokom 2012. godine ubijena su 144 novinara, a godinu kasnije 142.

Novinari su u najvećoj opasnosti u područjima gdje se vode oružani sukobi. Međutim, kako navode Reporteri bez granica, "zemlje gde zvanično nema rata nisu neophodno bezbedne za novinare i neke od njih su pri vrhu spiska onih gde je bilo ubistava". Čak je više novinara ubijeno u mirnodopskim nego u ratnim zonama tokom protekle dve decenije, u većini slučajeva zato što su istraživali organizovani kriminal i korupciju.

M.N./FoNet/RSE

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu