Vesti

Smrt Mateja Periša: Tabloidno iživljavanje 2

Molim vas ostavite nas na miru: Nenad Periš

Foto: FoNet

22. 5. 2022. / 13.01

Smrt Mateja Periša: Tabloidno iživljavanje

Nenad Periš, otac mladića stradalog u Beogradu, uputio je danas apel i zamolio medije i javnost da se uzdrže od bilo kakve medijske pažnje sahrani Mateja Periša i događaja uz sahranu, da ispraćaj bude tih i u krugu najbliže porodice i prijatelja. Štampani i elektronski tabloidi nastavljaju iživljavanje

Novinarska udruženja i nadzorna tela saopštila su da je nedopustiv način na koji su domaći tabloidi izveštavali, prenoseći uznemirujuće snimke i fotografije tela mladića izvučenog iz vode kod Ada Huje, a spekulacijama i nagađanjima da je reč o nestalom Splićaninu Mateju Perišu, dok to još nije bilo potvrđeno, prekršene su osnovne odredbe Kodeksa novinara i elementarne etičke norme.

U tom Kodeksu, između ostalog, stoji da je novinar dužan da poštuje pravo na privatnost i pravo na dostojanstvo žrtve, da nije dozvoljena zloupotreba fotografija i podataka dobijenih od istražnih organa, da je poželjna i empatija prema porodici koja je doživela tragediju. Međutim, Savet za štampu je samo u drugoj polovini prošle godine registrovao oko pet hiljada tekstova u kojima je prekršena bar jedna odredba Kodeksa. Savet za štampu, inače, ne može da kazni počinioce, već samo da zvanično zabeleži kršenje Kodeksa.

Nenad Periš, otac stradalog mladića, uputio je danas apel, uoči sahrane svog sina Mateja u Splitu, i zamolio medije i javnost da ispraćaj bude tih i u krugu najbliže porodice i prijatelja. "Poštovani novinari i snimatelji, još jednom vam se zahvaljujem na saosećanju i korektnom praćenju ovog slučaja, ali vas još jednom molim da se zbog izuzetno teških trenutaka za mene i moju porodicu suzdržite od bilo kakve medijske pažnje sahrani našeg Mateja i događaja uz sahranu. Znam da ćete shvatiti moju molbu pa vam se zbog toga u svoje ime i u ime svoje obitelji“, napisao je Periš u svom apelu.

Na sajtu štampanog tabloida "Informer“ danas je izašao "članak“ pod naslovom "MOŽDA JE OVO ODGOVOR? Zašto je Matej iz ‘Gotika’ izašao u majici i zašto to nikome nije bilo sumnjivo? PRIJATELJ OTKRIVA NOVE DETALJE!“, a na sajtu televizijskog tabloida Pink "tekst“ sa naslovom "’TAMO JE IMAO SASTANAK SA ANĐELOM SMRTI’ – Astrolog koji je predvideo na kom će mestu biti pronađen Matej za Pink: Otišao je sa pesmom na usnama“.

M.T./FoNet/RTS/Slobodna Dalmacija

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu