U novom broju

Slučaj Linglonga: Kolonijalni paket-aranžman 2

Početak: Aleksandar Vučić kod Kineza u Zrenjaninu

Foto: Predsedništvo Srbije

16. 6. 2022. / 9.34

Slučaj Linglonga: Kolonijalni paket-aranžman

Da li su netačni navodi vlasti da će od ove fabrike guma u Zrenjaninu građani Srbije, a posebno oni u Banatu, imati veliku korist? “Hvalisanje vlasti u vezi sa Linglongom je sve ređe i sve tiše jer realnost postaje očigledna”, kaže za “Vreme” Duško Kokot iz Građanskog preokreta. “Od te fabrike dobili smo kršenje jednakosti aktera na tržištu, robovski rad, trgovinu ljudima, zlostavljanje životinja, pune ortopedije povređenih na gradilištu, a puniće se i onkologije kada počne proizvodnja. Cela Srbija ješće zagađenu hranu iz Banata”

Kakve veze ima dramatičan skok vrednosti nekretnina, odnosno nedavna vest da se naša siromašna zemlja po ceni stambenog prostora plasirala na četvrto mesto u svetu, sa nabubrelim kineskim investicijama u Srbiji? Čovek bi rekao: nikakve. Stručnjaci, međutim, upozoravaju da uzročno-posledična kopča ipak postoji, to jest da je uspon cena nekretnina više povezan sa netransparentnim kineskim finansijskim inputima nego sa rusko-ukrajinskim pridošlicama koje su iz raznoraznih razloga završile u Srbiji od početka agresije na Ukrajinu naovamo.

Naime, dobar postotak predimenzioniranih kineskih investicija, vrednih stotine miliona evra, koje u sebi po difoltu sadrže koruptivni bagaž, završavaju na ofšor računima raznih naprednjačkih trudbenika, koji ih potom vraćaju u Srbiju, na tržište nekretnina. Narodski rečeno – peru novac, obezbeđujući svojih nekoliko narednih generacija.

Nisu Kinezi to izmislili, naravno, ali su sada najmoćniji baštinici doktrine po kojoj se višak novca izbacuje napolje, korumpira vlast u stranoj zemlji, zadužuje ta zemlju za dug period, ostvaruju se profit i snažan politički uticaj. Naravno, i drugi nelegalno stečen novac u Srbiji završava dobrim delom na tržištu nekretnina, da ne ispadne da su samo Kinezi krivi za to…

 

Pročitajte ceo tekst Nedima Sejdinovića u nedeljniku "Vreme“ od četvrtka (16. juna)

Pretplatite se na digitalno izdanje

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu