Kriminal

Slučaj „Jovanjica“: Koluvija, srpski brigadni general i sekretar makedonske Vlade 2

Prijatelji na svim nivoima: Predrag Koluvija

Foto: minrzs.gov.rs

11. 7. 2022. / 19.01

Slučaj „Jovanjica“: Koluvija, srpski brigadni general i sekretar makedonske Vlade

Prvookrivljeni za uzgoj marihuane na plantaži „Jovanjica“ Predrag Koluvija imao je česte kontakte sa vrhom Vojnoobaveštajne agencije (VOA) i posredovao prilikom susreta njenog direktora sa jednim zvaničnikom makedonske vlade, čiji je rođak zajedno sa Koluvijom bio suvlasnik plantaže kanabisa u Makedoniji, piše BIRN. Sastali su se u niškoj kafani „Mrak“

BIRN piše da je imao uvid u dokument iz istrage slučaja "Jovanjica 2" u kome se navodi da je leta 2019. godine vlasnik plantaže "Jovanjica“ Predrag Koluvija organizovao sastanak između direktora VOA, brigadnog generala Zorana Stojkovića, i "šefa kabineta predsednika Vlade Makedonije Dragog“. Reč je zapravo o tadašnjem generalnom sekretaru makedonske vlade Dragom Raškovskim.

Prema tom dokumentu Koluvija, Stojković i Raškovski sastali su se u kafani "Mrak“ na periferiji Niša. Ne piše šta je bio predmet razgovora, ali se navodi da je to bio "veoma važan sastanak", jer je Koluvija u "saradnji sa Vladom Makedonije imao udeo od 50 odsto vlasništva u Rosomanu" (uzgajalište kanabisa u Severnoj Makedoniji u opštini u centarlnoj Severnoj Makedoniji) zbog koga je navodno proizvodnja kanabisa za medicinske svrhe u Makedoniji, za razliku od Srbije, regulisana zakonom.

Kontakti između Koluvije i brigadnog generala VOA bili su intenzivni

Uzgajalište kanabisa u Rosomanu

Istraživački novinari BIRN-a napominju da prema zvaničnim podacima iz makedonskog privrednog registra, makedonska vlada nije suvlasnik firme koja u svom sastavu ima uzgajalište u Rosomanu, ali jesu ljudi bliski Vladi. Istraživanje BIRN-a iz maja 2021. pokazalo je da je Dragi Raškovski imao bliske veze sa jednim od suvlasnika kompanije koja je uzgajala kanabis na plantaži u Rosomanu, na kojoj je početkom novembra 2019. policijska istraga utvrdila niz nepravilnosti koje bi mogle ukazivati na to da je deo biljaka završio na crnom tržištu.

Informacije o navodnom susretu u kafani "Mrak“ u Nišu, kako stoji u tekstu, novinari su pokušali da dobiju direktno od Raškovskog, koji je donedavno bio u kućnom pritvoru zbog zloupotrebe položaja prilikom javne nabavke softvera koje je organizovao u vreme kada je bio generalni sekretar vlade. Rrekao im je da odgovara isključivo na pitanja u vezi sa aktuelnim slučajem koji se protiv njega vodi, a da na ostala pitanja ne želi da odgovara.

BIRN je tačnost podataka pokušao da proveri i u VOA i direktoru VOA uputio pitanja u vezi sa prirodom saradnje te agencije sa Koluvijom, ali odgovor iz VOA nije stigao do objavljivanja teksta. BIRN se obratio i Koluviji, od koga takođe nije dobio odgovor.

"Vreme" je u broju 1567, 14.01.2021, pod naslovom "Privrednik, policjac, ministar, brat" pisalo o  pripadniku Vojno-obaveštajne agencije Saši Vujisiću koji se, pored ostalog, teretio za falsificiranje službene isprave, to jest – rješenja kojim je Koluviji dat status saradnika VOA za tajno prikupljanje podataka od fizičkih i pravnih lica. Vujisić je tada bio u begu. Nezvanično se tvrdilo da je u Americi i u postupku traženja političkog azila.

M.N./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu