Region

Slučaj "Ikona": Dodikov poklon Lavrovu nije ukrajinski 2

Foto: AP Photo

18. 9. 2023. / 13.41

Slučaj “Ikona”: Dodikov poklon Lavrovu nije ukrajinski

Generalno tužilaštvo Ukrajine je navelo i da ikona ne pripada nacionalnom kulturnom nasleđu Ukrajine i da je nacionalna vrednost, nakon čega su istražioci u Ukrajini zatvorili postupak, potvrđeno je Srni iz Tužilaštva BiH

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine donelo je odluku da neće sprovesti istragu u predmetu "Ikona". Da podsetimo, reč je o ikoni koju je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poklonio ministru spoljnih poslova Rusije Sergeju Lavrovu u decembru 2020. godine, preneli su danas mediji u BiH.

Predsednik Republike Srpske, tada predsedavajući Predsedništva BiH, Milorad Dodik poklonio je Lavrovu pozlaćenu ikonu iz 18. veka iz Luganska tokom posete šefa ruske diplomatije BiH 14. decembra 2020. godine. Nakon toga, ukrajinska ambasada u BiH uputila je notu Ministarstvu spoljnih poslova BiH u kojoj su tvrdili da je reč o kulturnom nasleđu Ukrajine.

Pročitajte još: Sve zavere protiv Milorada Dodika

Iz kabineta predsedavajućeg Predsedništva BiH pisali su ambasadi Ukrajine u BiH sa molbom da dostavi relevantne informacije u vezi sa ikonom. Zatraženo je da objasne na osnovu čega baziraju tvrdnje da je ikona kulturna baština te zemlje i predoče dokaze kome i u kom periodu je ikona pripadala, ako ih poseduju. Takođe, u dopisu je istaknuto da se, prema saznanjima kabineta, predmetna ikona ne nalazi ni na jednoj listi zaštićenog, izgubljenog ili otuđenog kulturnog blaga nijedne zemlje.

Odluku o nesprovođenju istrage Tužilaštvo je donelo nakon što su dobili odgovor Generalnog tužilaštva Ukrajine u kojem se navodi da se ikona ne nalazi u Državnom registru nacionalne kulturne baštine i da nisu pronađeni dokazi da je to umetničko delo nezakonito premešteno, ukradeno sa teritorije Ukrajine i da ima izuzetnu umetničku vrednost.

Generalno tužilaštvo Ukrajine je navelo i da ikona ne pripada nacionalnom kulturnom nasleđu Ukrajine i da nema nacionalnu vrednost, nakon čega su istražitelji u Ukrajini zatvorili postupak, potvrđeno je Srni iz Tužilaštva BiH.

M.J./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu