Kriza na Kosovu

Skup u Kosovskoj Mitrovici: Ovo je Srbija, hvala Vučiću 2

Severna Kosovska Mitrovica: Veliki protestni narodni skup

Foto: Tanjug/Kancelarija za KiM

6. 11. 2022. / 13.32

Skup u Kosovskoj Mitrovici: Ovo je Srbija, hvala Vučiću

Poruka na protestnom skupu je bila da svi Srbi na Kosovu podržavaju ostavke njihovih predstavnika u svim kosovskim institucijama, da su jedinstveni, da nikada neće prestati da se bore, da je Kosovo Srbija i da su zahvalni na svemu Alekandru Vučiću koji ih podržava i kome veruju

U Kosovskoj Mitrovici završen je "Veliki narodni skup“, protest kosovskih Srba protiv "jednostranih poteza i terora Prištine nad srpskim narodom“. Bio je to skup podrške predstavnicama Srba sa Kosova koji su svi do jednog podneli ostavke na svoje funkcije u kosovoskim institucijama.

Povod za taj čin je bio početak procesa sprovođenja preregistracije tablica sa oznakom KS izdatih u Srbiji na tablice "Republike Kosovo“ RKS.

U centru severnog dela Kosovke Mitrovice vijorilo se bezbroj zastava Republike Srbije. Srpske zastava nosili su i okupljeni građani. Obratili su im se se predstavnici univerzitete u Mitrovici, kliničko-bolničkog centra, sudija, srpskih policajaca, četiri srpske opštine, srpskih poslanika u kosovskom parlamentu i na kraju Srpske liste.

Osim dva govornika, rektora mitrovačkog univerziteta Nebojše Arsića i, sada bivšeg, komandira policije na severu Kosova Nenada Đurića, svi drugi su se naglašeno i višestruko zahvaljivali na podršci i pomoći Aleksandra Vučića kome "veruju“ i "bez koga na Kosovu i Metohiji Srba ne bi bilo“.

Mogao se videti jedan transparent sa natpisom "Svi smo mi Nenad Đurić“.

Veliki aplauz u odstustvu dobio je potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić na spominjanje njegovog imena.

Na skupu se čulo da se na Kosovu sprovodi teror nad srpskim narodom, da Srbi neće dopustiti da ih proteraju sa svete srpske zemlje, da je Priština pogazila Briselski sporazum, da sprovodi pravo jačeg i da su Srbima na Kosovu uskraćena elementarna ljudska prava.

Govorili su govornici da su lojalni "našoj državi Srbiji“ i da je se neće nikada odreći, da je Kosovo deo Srbije, da im je dosta šikaniranja i ugnjetavanja, da neće više da budu paravan institucionalnom nasilju koje sprovodi vlast u Prištini.

Skup je trajao nešto manje od jednog sata.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu