Infrapolitike

Skrnavljenje murala Jurija Gagarina i Džona Rida parolom „Kad se vojska na Kosovo vrati“ 2

Foto: Facebook/SKOJ - Savez komunističke omladine Jugoslavije

27. 8. 2023. / 16.36

Skrnavljenje murala Jurija Gagarina i Džona Rida parolom „Kad se vojska na Kosovo vrati“

Krečenje murala u Zemunu Juriju Gagarinu i Džonu Ridu, prema rečima Saveza komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ), ne predstavlja nikakav čin patriotizma, već banalosti i gluposti, čijim šablonizmom su oskrnavljena umetnička dela koja su bila prepoznata u Zemunu i Beogradu

Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) saopštio je danas da su u noći između petka i subote parolom “Kad se vojska na Kosovo vrati” prekrečeni murali sa likovima sovjetskog kosmonauta Jurija Gagarina i američkog ratnog izveštača Džona Rida u Zemunu.

"Ovaj šablonski grafit nema nikakve veze sa iskazivanjem patriotskih osećanja, već skrnavljenje dva umetnička dela mladih akademskih slikara koji su ulepšavali Zemun i Beograd. Ovim činom, građani Zemuna su zgroženi, jer je neko na nekreativan način, bez ikakvog razloga skrnavio nečiji umetnički rad i trud“, navodi se u saopštenju.

Skrnavljenje murala Jurija Gagarina i Džona Rida parolom „Kad se vojska na Kosovo vrati“ 3Foto: Facebook/SKOJ – Savez komunističke omladine Jugoslavije

Prekrečena umetnička dela su pored estetskog, imala i edukativni karakter preko murala u komunikaciji sa mlađim generacijama.

"Namera, neznanje i glupost onih koji su prekrečili murale Juriju Gagarinu i Džonu Ridu, predstavlja činjenicu da su oni oskrnavili istorijske ličnosti koji su prepoznati kao simboli u današnjoj Rusiji, a koja podržava Srbiju po pitanju njenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta. Poruka koja je tim činom poslata Rusiji je kao kad bi neko u toj zemlji prekrečio Nikolu Teslu i napisao ‘Krim je Rusija’ i tvrdio da je to prijateljski čin".

Skrnavljenje murala Jurija Gagarina i Džona Rida parolom „Kad se vojska na Kosovo vrati“ 4Foto: Facebook/SKOJ – Savez komunističke omladine Jugoslavije

Iz Saveza su istakli da su protiv imperijalističke i lažne države Kosovo“, ali da to ne znači da će podržavati ovakve činove vandalizma.

"Domovina se brani lepotom i lepim vaspitanjem”, a ne banalnošću i primitivzmom“, navodi se u saopštenju.

Mural Juriju Gagarinu su oslikale mlade akademske umetnice Helena i Teodora Jovanović u znak 60 godina od osvajanja kosmosa 2021. godine, a Džonu Ridu, Darko Pantelić i Margarita Smailova 2023. godine.

A.E/FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu