Vesti

Sever Kosova: Tenzije pred konstituisanje Skupštine 2

Dešavanja na severu Kosova stavila su je u drugi plan: Narodna skupština Srbije

Foto: Tanjug

1. 8. 2022. / 2.49

Sever Kosova: Tenzije pred konstituisanje Skupštine

Nakon sastanka sa međunarodnim partnerima, Priština je odlučila da implementiranje odluka o srpskim ličnim kartama i tablicama odloži do 1. septembra. Slučajno ili ne, tenzije na severu Kosova intenzivirale su se baš nepun dan pre održavanja konstitutivne sednice Narodne skupštine u Beogradu

Kosovska Vlada saopštila je nešto posle ponoći da je spremna da odloži primenu odluka o preregistraciji vozila i ulasku na Kosovo sa srpskim dokumentima za 30 dana, odnosno do prvog septembra.

Najavljeno je i da će od sutra biti uklonjene sve barikade čime će se ponovo uspostaviti sloboda kretanja na teritoriji severa pokrajine. U saopštenju se najoštrije osuđuje jučerašnje blokiranje puteva, agresivni akti i pucnjava, koje je "podsticao i pripremao zvanični Beograd“.

Odluka je došla nakon što se kosovski državni vrh sastao sa američkim ambasadorom na Kosovu, Džefrijem Hovenijem. Kako je Hoveni izjavio u nedelju uveče, SAD su stava da bi "primenu odluka o reciprocitetu“ trebalo odložiti na 30 dana, jer je bilo mnogo "dezinformacija i nesporazuma“. Bio je jasan da SAD nisu stava da bi odluke trebalo ukinuti, već samo odložiti.

Odlaganje je pozdravila i Evropska unija, a to je na Tviteru saopštio specijalni izaslanik EU za dijalog Srbije i Kosova, Miroslav Lajčak.

Dok je albanski premijer Aljbin Kurti pregovarao sa Amerikancima, predsednik Srbije otišao je na hitan sastanak u Generalštab. Imao je vremena da se uključi uživo u specijalnu Pinkovu emisiju, malo pre nego što će Vlada Kosova saopštiti da primenu odluka odlaže. "Radimo na smirivanju svega, radimo sve što možemo, to je za nas važnije“, rekao je Vučić.

Osim da zvanični Beograd "moli međunarodne predstavnike da učine sve što je moguće da se primena nekih briselskih odluka odloži“, predsednik Srbije nije objasnio zašto se nalazi u Generalštabu, kao ni koji su sledeći potezi Srbije. Najavio je i da će se komandant KFOR-a u ponoć sastati sa Goranom Rakićem iz Srpske liste, koja predstavlja Srbe u Vladi Kosova.

Iako se još od juna znalo da je 1. avgust datum kada će Priština implementirati mere koje se tiču života Srba na severu, do sirene za uzbunu i barikade došlo je tek dan ranije, a nekoliko sati nakon govora predsednika Srbije danas pre podne.

Bilo je to, verovatno sticajem okolnosti, nepun dan pre konstitutivne sednice Narodne skupštine zakazane za danas, ponedeljak, u deset, u Beogradu.

Dešavanja na severu Kosova stavila su u drugi plan početak parlamentarnog rada, pa je realno  očekivati da će Kosovo biti glavna tema dnevnog reda današnje konstitutivne sednice,

Takođe, moguće je pretpostaviti da će naprednjaci i ovom prilikom veličati predsednika svoje stranke i države, da će posebno oni desno orjentisani ostalima držati patetične lekcije o patriotizmu, a da će opozicija, podstaknuta ambijentom i atmosferom, možda konačno reći šta misli o problemu Kosova, odnosno, što bi se od nje očekivalo, možda čak i kako ga rešiti.

S.P./FoNet/Danas

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu