Vesti

Sever Kosova: Policija blokira Jarinje 2

Policija ga zaustavila na Jarinju: Goran Rakić i Petar Pertković

Foto: Tanjug

1. 8. 2022. / 20.21

Sever Kosova: Policija blokira Jarinje

Goranu Rakiću nije dozvoljeno da pređe Jarinje. Stano smatra da odlaganje odluke znači uklanjanje barikada. Provokacije grupe Albanaca u Vitini. Vučić verovatno sutra razgovara sa generalnim sekretarom NATO

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković objavio je danas na svom tviter nalogu da pripadnici Policije Kosova ne dozvoljavaju predsedniku Srpske liste Goranu Rakiću da pređe administrativni  prelaz Jarinje.

"Iako su barikade uklonjene i putevi prohodni, Kurtijeva policija i dalje blokira prelaz", naveo je Petković. On je dodao da je o tom skandalu i kršenju dogovora obavestio i specijalnog izaslanika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka. "Ili imamo slobodu kretanja ili je nemamo", poručio je Petković.

Peter Stano, portparol Evropske unije poručuje da jednomesčno odlaganje "naravno povlači uklanjanje svih barikada. Iz naše perpektive je veoma važno da svi koji su uključeni u taj problem ostanu mirni i izbegavaju nekoordinisane ili unilateralne akcije koje mogu da ugroze stabilnost“, rekao je Stano.

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju saopštila je danas da je grupa Albanaca uz zvuke sirena izazvala provokacije mašući zastavama terorističke Oslobodilačke vojske Kosova, kroz mešovito srpsko naselje Vrbovac, u opštini Vitina.

"Dok se Srbima na Kosovu brani da nose majice s porukama Nema predaje, Albanci u pokrajini divljaju sa zastavama terorističke UČK i za to niko ne snosi sankcije“, stoji u saopštenju.

Kosovska opozicija je kritikovala Vladu zbog načina na koji je pokušala da uvede mere reciprociteta na Severu pokrajine.  Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da je Vlada Kosova odlaganjem sprovođenja odluke o ličnim dokumentima i preregistraciji vozila,  nanela štetu Kosovu.

Haradinaj je naveo da Kosovo nema komfor da "radi eksperimente“ i da "bezbednosne operacije za proširenje suverenitata“ Vlada mora dobro da prouči, analizira i objasni.

Sličnog je stava i potpredsednica Demokratske partije Kosova Vljora Čitaku koja je ocenila da je Vlada Kosova juče preduzela akciju koja nije bila dobro isplanirana, nije pravilno koordinisana i nije dogovorena sa međunarodnim partnerima. Čitaku je navela da se zbog lošeg upravljanja kosovske vlade akcijom, stvara utisak da je sever Kosova van kontrole.

Aleksandar Vučić bi u utorak trebalo da razgovara za generalnim sekretarom NATO-a. Srpski zvaničnici apeluju na zemlje Kvinte da budno prate situaciju na Kosovu.

S.Ć. / KoSSev / N1

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu