Rat u Ukrajini

Šesti paket sankcija Rusiji: Da ništa ne promakne 2

Sadržaj šestog paketa: Ursula von der Lajen

Foto: AP

4. 5. 2022. / 13.52

Šesti paket sankcija Rusiji: Da ništa ne promakne

Okončanje zavisnosti Evrope od ruske nafte, odgovornost za ratne zločine počinjene u ukrajinskim gradovima Buči i Marijupolju, isključenje iz SWIFT-a za još neke ruske banke, isključivanje iz EU kablovskih, satelitskih i internet mreža pojedinih ruskih državnih medija - mete su šestog paketa sankcija koji će Evropska unija dati na usvajanje članicama

Piše: F.M., M
Rat se nastavlja, a sankcije Rusiji se pooštravaju. Predsednica Evropske Komisije Ursula fon der Lajen obelodanila je Evropskom parlamentu šta će tačno sadržati novi, šesti paket sankcija Rusiji zbog invazije na Ukrajinu. Najdrastičniji korak odnosi se na okončanje zavisnosti EU od ruske nafte, što bi trebalo postepeno da se realizuje do kraja godine. Do sada je zabranom bio obuhvaćen samo ugalj iz Rusije.

“Tako ćemo povećati pritisak na Rusiju, a istovremeno minimizirati kolateralnu štetu za nas i naše partnere”, zaključila je Fon der Lajen i objasnila zašto će se zabrana postepeno sprovoditi.

"Postepeno ćemo okončati snabdevanje ruskom sirovom naftom u roku od šest meseci i uvoz rafinisanih proizvoda do kraja godine“, rekla je ona. "Neće biti lako. Neke zemlje članice su jako zavisne od ruske nafte. Ali, jednostavno moramo to da uradimo“, izjavila je Fon der Lajenova predstavljajući predlog, za koji je potrebna saglasnost svih 27 zemalja EU da bi stupio na snagu.

Šefica Evropske komisije je istakla da novi paket, koji će biti usvojen narednih dana, podrazumeva potpunu zabrana uvoza sve ruske nafte, i pomorskim i kopnenim cevovodima, uključujući i sirovu naftu i derivate. Neke države, poput Mađarske i Slovačke, koje su visoko zavisne od uvoza ruske nafte, možda će dobiti izuzeće od embarga do kraja 2023. godine.

Na meti su ovoga puta i ruski vojni oficiri za koje EU tvrdi da su odgovorni za likvidacije civila u Buči i Marijupolju, a predsednica komisije je rekla da znaju tačno ko su oni, te da se neće izvući.

Nakon ukidanja međunarodnog bankarskog sistema SWIFT za deo ruskih banaka još na početku sukoba, EU se ovog puta odlučila da ovaj mehanizam uskrati i najvećoj ruskoj banci – Sberbanci, ali i još nekim manjim bankama.

Sankcije su uperene i protiv nekih ruskih državnih medija, koji će biti isključeni iz EU kablovskih, satelitskih i internet mreža, jer su, kako kaže , “glasnici koji šire Putinove laži”. Takođe, biće zabranjeno i lobiranje za ruske kompanije u EU.

 

F.M./Rojters/Al Jazeera/N1

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu