Izbori 2022

Šef pravnog tima CRTA-e: Opozicija pred sobom ima dve mogućnosti 2

Prebrojavanje po novom izborniom zakonu: biračka kutija

Foto: Tanjug

7. 4. 2022. / 17.20

Šef pravnog tima CRTA-e: Opozicija pred sobom ima dve mogućnosti

Jedan pravni lek opozicije za poništavanje izbora na nekim mestima u Beogradu je podnošenje prigovora, što su oni već i uradili. Druga opcija je kontrola rada biračkog odbora, koja je uvedene novim izbornim zakonom i za koju niko nije siguran kako će izgledali i koliko će potrajati

Piše: F.M.
Predsednički i parlamentarni izbori su izgubljeni za opoziciju, ali Beograd još uvek nije “pao” – barem po matematičkim proračunima. Da bi nekako prebacili Tadićevu listu “Ajmo ljudi” opozicija mora poništiti izbore na mestima gde je to moguće zbog postojanja nepravilnosti. Prva opcija su prigovori opozicije o kojima će se raspravljati na sledećoj sednici Gradske izborne komisije (GIK). Drugi pravni put je podnošenje zahteva za kontrolu rada biračkog odbora po uzorku.

Šef pravnog tima Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) Pavle Dimitrijević kaže za portal “Vremena” da je prema njihovim saznanjima podneseno više stotina prigovora GIK-u. Dodaje da ovi imaju rok od 72 časa da o njima odluče, a ako ih odbiju podnosilac prigovora ima pravo da u istom vremenskom roku podnese žalbu upravnom sudu.

Objašnjava da je CRTA na sednici GIK-a održanoj u noći između utorka i srede učestvovala kao posmatrač, a da se raspravljalo o uklanjanju logičko računarskih grešaka, o čemu se i glasalo. Prilikom glasanja pravo glasa imaju stalni članovi komisije, koje imenuje skupština grada Beograda. Njih je 12 članova i 12 zamenika. Pored njih, svaka proglašena izborna lista za beogradske izbore ima pravo da imenuje po jednog člana i jednog zamenika. Istovremeno može glasati samo član, ili u njegovom odsustvu zamenik.

Podnošenje zahteva za kontrolu rada biračkog odbora po uzorku novina je uvedena novim Izbornim zakonom, za koju Dimitrijević kaže da “ne znaju pouzdano šta se dešava”, jer po prvi put postoji ta mogućnost. Pojašnjava da svaka opoziciona lista koja je prešla 2 odsto glasova podrške ima pravo da traži “listanje zapisnika i celokupnog izbornog materijala” na uzroku od 5 odsto biračkih mesta. Sagovornik dodaje da ako se ispostavi da postoje nepravilnosti na 10 odsto glasova sa uzorka, može da se traži još 5 odsto uzorka. Kako kaže, procedura može dugo da potraje, jer ako se nepravilnosti ponove, može se zahtevati pregled materijala na nivou celog Beograda. “Različite opozicione liste su to i tražile”, zaključuje Dimitrijević.

F.M.

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu