Vesti

Sebastijan Kurc: Osvrt na strmoglavi uspon i pad „čuda od deteta“ 2

Preti mu zatvorska kazna do tri godine: Bivši kancelar Austrije Sebastijan Kurc

Foto/Photo AP

6. 12. 2021. / 11.03

Sebastijan Kurc: Osvrt na strmoglavi uspon i pad „čuda od deteta“

Nakon što je u samo nekoliko godina dva puta, nakon dve afere, bio primoran da se odrekne kancelarske funkcije, nekadašnjem političkom „čudu od deteta“ Sebastijanu Kurcu sada preti kazna do tri godine zatvora zbog zloupotrebe državnog novca zarad lične promocije. Kurc se pod pritiskom povukao sa svih političkih funkcija

Piše: A. I

Bivšem kancelaru Austrije Sebastijanu Kurcu posle strmoglavog političkog uspona preti robija. Suočen je sa krivičnom tužbom zbog zloupotrebe službenog položaja i trošenja državnog novca za ličnu promociju, za šta je zaprećena kazna do tri godine zatvora.

Niko u Evropi nije zabeležio tako vrtoglav uspon kao Kurc, koji je rođen 27. avgusta 1986. Sa 25 godina je postao državni sekretar za integraciju, dve godine kasnije najmlađi ministar inostranih poslova, a sa 31 predsednik vlade.

Kurc je iz temelja promenio demohriščansku Narodnu partiju. Došavši na njeno čelo – zahvaljujući i ličnoj promociji plaćenoj državnim novcem zbog čega mu se sada sudi – obezbedio je sebi gotovo diktatorska ovlašćenja na osnovu kojih je unutar partije sam, po  sopstvenom nahođenju, mogao da menja šta i kako hoće.

 Promenio je ime partije sa dugom tradicijom. Na izbore se umesto pod imenom Narodna partija išlo personifikovano sa "Lista Sebastijana Kurca – Nova narodna partija“. Tradicionalnu crnu boju partije je zamenio tirkiznom. Pobedio je i još više učvrstio aotoritet unutar partije.

Godine 2017. sklopio je kolaliciju sa ultradesnom, mnogi austrijski mediji kažu, neonacističkom Slobodarskom partijom. Sa njom je vladao jedva dve godine. Parlament je koalicionoj vladi izglasao nepoverenje zbog "Afere Ibica“. Tadašnji lider Slobodaraca i potpredsednik vlade Hans Kristijan Štrahe je na ostrvu Ibica snimljen tajnom kamerom kako ženskoj osobi, za koju je poverovao da je rođaka nekog ruskog oligarha, predlaže da uloži novac u austrijske medije, tako ostvari ogromnu finansijsku dobit i uticaj u Austriji, naravno tako što će ti mediji njega, Štrahea, pogurati do samog političkog vrha. Krivično suđenje Štraheu još je u toku.

 Posle kratke vladavine eskpertske vlade Kurc je ponovo dobio prevremene izbore i 2020. po drugi put postao kancelar, sada u koaliciji sa Zelenom partijom. Sa krajnje desnice skočio je do umerene levice. Ta vlada je preživela samo 20 meseci. Pod pritiskom krivičnih optužbi je 9. oktobra ove godine podneo ostavku.

Na čelo vlade je došao njegov prijatelj, dotle ministar inostranih poslova, Aleksander Šalenberg. Kurc je preuzeo funkciju šefa parlamentarne frakcije Narodnjaka. Šalenberg nije krio da će de fakto Kurc i dalje donositi sve odluke.

 To je Zelenima bilo previše. Pokrenuli su postupak oduzimanja njegovo poslaničkog imuniteta. Kurc je na to odlučio da podnese ostavku na sve svoje političke funkcije ne bi li predupredio da ga sopstvena partija izbaci. "Nisam svetac, ali nisam ni zločinac“, rekao je tom prilikom Kurc.

 Povlačenje sa svih političkih funkcija obrazložio je rođenjem sina. Rekao je da sada želi da se posveti porodici, a da to ne bio mogao dok ga "proganjaju“ mediji. Majka Kurcovog sina zove se Suzana Tir, zovu je  Suzi. To što nisu venčani u Austriji ne bi bilo neobično,. da Sebastijan Kurc karijeru nije napravio u izrazito konzervativnoj Narodnoj partiji bliskoj Rimokatoličkoj crkvi.

 Korektni Šalenberg je izjavio da će podneti ostavku čim se izabere novi predsednik Narodnjaka. Ekspresno je izaran Karl Nethamer koji se Šalenbergu revanširao i vratio ga ne mesto ministra inostranih poslova.

 Karl Nethamer rođen je 1972. godine. Dobrovoljno je polagao je za rezervnog potporučnika vojske. Nema univerzitetsko obrazovanje, završio je neku višu školu, što mu u Austriji daje pravo da ga nazivaju magistrom. U vladi Sebastijana Kurca bio je ministar unutrašnjih poslova, predstavljao najkonzervativnije, naglašeno nacionalističko krilo, činio sve da se spreči dolazak migranata, oteža ili onemogući izbeglicama da dobiju azil.

Nethamer je izbegao odgovor na pitanje da li će se partija umesto tirkizne vratiti na svoju staru, crnu boju. Malobrojne Kurcove pristalice istakle su parolu "Spasite tirkizne od crnih!“

 Nethamer će verovatno vratiti partiju na strogo konzervativan kurs, na kome je bila pre Kurcovog "prevrata“ 2017. Sa Zelenima, kojima u ovom trenutku nikako ne odgovaraju prevremeni izbori, je za sada dogovorio nastavak koalicije.

Za Vladu Srbije to znači da će i dalje imati podršku Beča, ako bude sprovodila restriktivnu izbegličku politiku, ali predsednik Aleksandar Vučić u Nethameru neće imati drugara za roštiljanje, kakav je bio Sebastijan Kurc.

A.I./Standard/Presse/Kurier/Wiener Zeitung

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu