Rat u Ukrajini

Savet UN za ljudska prava: U Ukrajini su počinjeni ratni zločini 2

Volonteri ukljanjaju leševe: Buča

Foto: AP Photo/Rodrigo Abd

23. 9. 2022. / 13.52

Savet UN za ljudska prava: U Ukrajini su počinjeni ratni zločini

Istražitelji nezavisne komisija UN obišli su oblasti u Ukrajini u kojima je postojala sumnja da su počinjeni ratni zločini i nakon istrage potvrdili da ih je bilo. Radi se o regijama koje su prethodno bile okupirale ruske trupe

Šef nezavisne istražne komisije Saveta Ujedinjenih nacija za ljudska prava Erik Mose izjavio je da su posle istrage u četiri regiona Ukrajine zaključci tog tela da su počinjeni ratni zločini, objavio j Rojters.

"Zasnovano na dokazima koje je prikupila komisija, zaključili smo da su u Ukrajini počinjeni ratni zločini“, rekao je Mose na sednici Saveta UN za ljudska prava sa sedištem u Ženevi.

On nije eksplicitno rekao ko je počinio zločine, ali se rad komisije se odvijao u delovima Ukrajine koje su prethodno bile okupirale ruske snage, poput Kijeva, Černova, Harkova i Sumiju.

Rusija je dobila poziv da odgovori na te optužbe na sastanku Saveta, ali je ruska stolica ostala prazna, primećuje Rojters, niko se iz Moskve nije odazvao pozivu.

Istražitelji komisije, koju je u martu formirao Savet UN za ljudska prava, posetili su 27 lokacija i razgovarali sa više od 150 žrtava i svedoka. Komisija je pronašla veliki broj tela egzekucija u oblastima koje su obišli, a neke žrtve su imale vezane ruke, prerezane vratove i rane od metaka u glavi, rekao je Mose.

Dodao je da su istražitelji identifikovali i žrtve seksualnog nasilja, starosti od četiri do 82 godine. Kaže da su i deca su silovana, mučena i nezakonito pritvarana.

J.H./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu