Mediji

Savet REM: Obustavljamo rad 2

8. 12. 2022. / 20.51

Savet REM: Obustavljamo rad

Ozbiljno je ugrožena nezavisnost u radu i bezbednost članova Saveta, kao i svih zaposlenih, objavio je večeras Savet Regulatornog tela za elektronske medije, naglasivši da su se ti pritisci uvećali nakon njihove odluke da ne dodele nacionalnu frekvenciju televizijama N1 i NovaS

Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) doneo je odluku o obustavi rada te nezavisne institucije, navodeći da je "ozbiljno ugrožena nezavisnost u radu i bezbednost članova Saveta, kao i svih zaposlenih".

Razlozi za ovu odluku su, kako se navodi u saopštenju, "brojni, ali su kulminirali činjenicom da je poslednjih dana ozbiljno ugrožena nezavisnost u radu i bezbednost članova Saveta, kao i svih zaposlenih u REM.

Istaknuto je da je REM "godinama unazad izložen pritiscima dela opozicionih političkih stranaka, nezavisnih medija i dela organizacija civilnog sektora“, a da je nakon što na "Konkursu dozvolu nisu dobile televizije N1 i Nova S, pritisci kojima je REM izložen mogu se uporediti sa direktnim pozivanjem na linč cele institucije i pojedinaca u njenom sastavu.“

"Raspisivanjem konkursa za tzv. petu dozvolu, pritisci su prerasli u otvorene pretnje", tvrdi u saopštenju REM.

"Na ulazu u zgradu zamenika predsednika Saveta REM danas je nacrtan kukasti krst, uz akronimom REM. Ista nacistička simbolika nacrtana je na istom mestu i pre nekoliko meseci. Jasno je kakvu poruku šalju ovakvi simboli", ocenjeno je u saopštenju.

Regulatorno telo za elektronske medije navodi kako "prividno prikrivene borbom za medijske slobode, crnim ekranima i crnim kukastim krstovima ispisanim na fasadama, ove kvazi-novinarske, kvazi-političke i kvazi-demokratske pošasti prizivaju duhove prošlosti, totalitarizma, jednoumlja, linča i progona".

"Ovakvi pritisci su u direktnoj suprotnosti s osnovnim demokratskim načelima, koja se zasnivaju na pretpostavci o tolerisanju različitih mišljenja i nezavisnosti institucija", navodi REM.

Istovremeno, Savet REM u saopštenju apeluje da svi politički činioci "kojima je boljitak Srbije preči od ličnih interesa stanu u odbranu nezavisnosti Regulatornog tela i da mu omoguće nesmetani rad u skladu sa zakonima Republike Srbije".

Predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas izjavio je za Njuznajt na N1 da štrajk Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) podseća na "Top listu nadrealista i skeč kada političari štrajkuju protiv radnika".

S.Ć./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu