Parada ponosa

Šapić nije Beograd: LGBT zastava na Skupštini Grada 2

Mala diverzija: LGBT zastava na prozoru Skupštine Beograda

Foto: FoNet/Zeleno-levi front

10. 9. 2023. / 8.33

Šapić nije Beograd: LGBT zastava na Skupštini Grada

Uprkos poruci gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića da neće podržati Paradu ponosa ni na koji način, pa ni isticanjem LGBT zastave na zgradi Skupštine grada Beograda, odbornice i odbornici Zeleno-levog fronta (ZLF) zavijorili su zastavu duginih boja

“Odgovor je ne, nisam promenio stav, nećemo kačiti zastavu i neću šetati i to je to,” rekao je Šapić dan uoči Prajda, bio je podsetio u saopštenju Zeleno-levi front.

Takav stav gradonačelnika Beograda nije sprečio odbornike i odbornice Zeleno Levog Fronta da na Skupštini grada u Ulici Dragoslava Jovanovića, nasuprot Trga Nikole Pašića istaknu LGBT zastavu.

Odbornik Zeleno-levog fronta i šef odborničke grupe Dobrica Veselinović bio je poručio da će se ZLF "kao i svake godine" pridružiti učesnicima parade ponosa "i šetati u slavu ljubavi".

Pročitajte još Najmasovniji Prajd do sad: Svako ima pravo na ljubav

"Ovo je pogotovo važno, imajući u vidu tragične događaje koji su obeležili ovu godinu, brojne primere nasilja i mržnje koja je svuda oko nas”, naglasio je Veselinović.

Od početka svog delovanja inicijativa "Ne davimo Beograd“ se zalagala za "odbranu ljudskog dostojanstva i zaustavljanje svakodnevnog zastrašivanja ljudi“, pa i pripadnika LGBT zajednice. Režimski tabloid "Informer“ je zbog takvih njihovih stavova pisao da je "žuta patka peder“.

Iako bezbenosne procene nisu ukazivale ni na kakav povišen rizik, Parada ponosa je i ove godine održana u atmoseferi vanrednog stanja jer su centar Beograda u potpunosti bile blokirale specijalne policijske jedinice pod punom borbenom opremom. Prajd je praktično bio izolovan i uprkos velikom broju ljudi koji je u njemu učestvovao još jednom pokazao da su pripadnici LGBT zajednice zapravo primorani da u Srbiji žive u nekoj vrsti kaveza. To je bio slučaj i sa proslavom ljubavi i istih građanskih prava za sve građane u subotu Beogradu, što bi Prajd trebalo da bude.

M.N./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu