Rat u Ukrajini

Sankcije Rusiji: Na listi i Alina Kabajeva 2

Bliske veze sa Putinom: Alina Kabajeva

Foto: AP Photo/Mikhail Metzel

3. 8. 2022. / 11.00

Sankcije Rusiji: Na listi i Alina Kabajeva

SAD, EU i Velika Britanija su ponovo proširile listu sa Rusima bliskim Vladimiru Putinu protiv kojih su uvedene sankcije. Na njoj je i bivša olimpijska prvakinja u gimnastici Alina Kabajeva koja je navodno u intimnoj vezi sa predsednikom Rusije

Piše: J.H.
Posle Velike Britanije i Evropske unije i SAD su dodatno proširile listu sankcija na kojoj se nalaze ljudi bliski Vladimiru Putinu. Američko Ministarstvo finansija je saopštilo u utorak da se na njoj nalazi i bivša gimnastičarka Alina Kabajeva (39) koja ima “bliske odnose” sa Putinom. Kabajeva je šefica medijskog konzorcijuma bliskog Kremlju National Media Group. EU i Britanija su bivšu olimpijsku prvakinju, koja je navodno u intimnoj vezi sa Putinom, sankcionisali još u maju, piše nemački “Špigel”.

Američko Ministarstvo finansija je, između ostalih, na režim sancija stavilo i milijardera Andreja Gurjeva, šefa ruskog giganta za proizvodnju đubriva PhosAgro, i njegovog sina.

Gurjev je vlasnik imanja Witanhurst, drugog po veličini u Londonu posle Bakingemske palate. Takođe poseduje i luksuznu jahtu dugačku 80 metara Alfa Nero, koja se takođe nalazi na američkoj crnoj listi.

Zapadne države su od početka ruske invazije na Ukrajinu na listu sakncija stavile na desetine ruskih oligarha bliskih ruskom prededniku, pa i samog Putina i ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, sa idejom da oslabe podršku Putinu unutar Rusije.

Predsednik Ukrajine Volodomir Zelenski važnijim, međutim, smatra isporuke oružja koje bi na bojnom polje Ukrajincima moglo da donese prevagu. Od SAD pre svega traži raketne sisteme Himars. Četiri ova sistema se u utorak stigla u Ukrajinu, potvrdio je minstar odbrane Oleksij Resnikov.

Zelenski je borbe koje se vode u Donbasu opisao rečima: "To je jednostavno pakao“.

J.H./Spiegel/Washington Post

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu