Politika

SAD uvele sankcije Miši Vaciću i bivšem ministru Nenadu Popoviću 2

foto: vladimir živojinović

16. 11. 2023. / 19.10

SAD uvele sankcije Miši Vaciću i bivšem ministru Nenadu Popoviću

Nenadu Popoviću, koji je vlasnik velikog broja kompanija u Rusiji, sankcije su uvedene zbog poslova u elektronskom sektoru u Rusiji,  objavljeno je na sajtu Ministarstva finansija SAD

Američko ministarstvo finansija uvelo je sankcije predsedniku Srpske desnice Miši Vaciću i bivšem ministru u Vladi Srbije Nenadu Popoviću, javlja N1.

Miši Vaciću, nekad državnom službeniku u Vladinoj kancelariji za Kosovo i Metohiju, a danas predsedniku stranke Srpska desnica, sankcije su uvedene zbog povezanosti s Rusijom, odnosno štetnih spoljno-političkih aktivnosti.

Kako se navodi, američke vlasti Vacića povezuju s aktivnostima koje podrivaju mir, bezbednost, političku stabilnost ili teritorijalni integritet SAD, njenih saveznika i partnera u korist Ruske Federacije.

Nenadu Popoviću, koji je vlasnik velikog broja kompanija u Rusiji, sankcije su uvedene zbog poslova u elektronskom sektoru u Rusiji,  objavljeno je na sajtu Ministarstva finansija SAD.

 

Pročitajte još: Najmanje tri srpske banke imaju platni promet sa Rusijom

 

Pod sankcijama je i više Popovićevih kompanija sa sedištem u Rusiji, koje posluju u okviru "ABS Elektro“.

Nenad Popović je bio ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj, kao predsednik Srpske narodne partije, koja je koalicioni partner Srpske napredne stranake.

Miša Vacić se u javnosti hvali svojim aktivnostima vezanim za Rusiju i njeno učešće u ratu u Ukrajini. Tako je prošle godine bio u ulozi međunarodnog posmatrača u okupiranim ukrajinskim regionima, kada su se građani tih delova Ukrajine izjašnjavali na referendumu o prisajedinjenju s Rusijom.

U Moskvi je boravio i kako bi podržao mobilizaciju, zbog koje su mnogi ruski državljani pobegli baš u Srbiju.

Na listu sankcionisanih stavljen je i crnogorski kontroverzni biznismen Branislav Brano Mićunović. Ceo tekst pročitajte na N1.

M.J./N1

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu