Svet

SAD: Istorijski štrajk u auto-industriji u tri fabrike Dženeral motorsa 2

Foto: AP/Paul Sancya

18. 9. 2023. / 9.49

SAD: Istorijski štrajk u auto-industriji u tri fabrike Dženeral motorsa

Predsednik SAD Džo Bajden rekao je da niko ne želi da sindikat štrajkuje, ali da bi radnici trebalo da imaju udeo u profitu koji ove kompanije prave

Sindikat Ujedinjenih automobilskih radnika (UAV) štrajkuju u tri fabrike u vlasništvu Dženeral motorsa, Forda i Krajslera, matičnog Stelantisa, čime je počela najambicioznija sindikalna akcija u američkoj industriji poslednjih decenija, piše Glas Amerike.

Štrajk "trojke iz Detroita" će zaustaviti proizvodnju modela Ford Bronko, Džip Vrangler i Ševrolet Kolorado kamioneta, zajedno sa drugim popularnim modelima.

SAD: Istorijski štrajk u auto-industriji u tri fabrike Dženeral motorsa 3Foto: AP/Paul Sancya

"Prvi put u našoj istoriji, štrajkuje zajedno velika trojka", rekao je Šon Fejn, predsednik UAV, dodajući da će sindikat zasad da odloži skuplje štrajkove na nivou celih kompanija, ali sve opcije su otvorene ako se ne sklope novi ugovori.

Fejn je planove o štrajkovima izložio u uživo prenosu na Fejsbuku, manje od dva sata pre isteka starog ugovora.

Predsednik SAD Džo Bajden rekao je konferenciji za novinare u Beloj kući da niko ne želi da UAV štrajkuje, ali da bi radnici trebalo da imaju udeo u profitu koji ove kompanije prave.

"Niko ne želi štrajk, ali poštujem pravo radnika da iskoriste tu mogućnost u okviru sistema kolektivnog dogovora. Razumem frustracije radnika. Kompanije bi trebalo da rekordne profite podele kroz rekordne ugovore za UAV", istakao je Bajden.

M.J./Glas Amerike

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu