Svet

Sabotaža energetske infrastrukture EU: Ko je probušio Severni tok 2

Sanacija štete: Severni tok 2

Foto: Bernd Wuestneck/dpa via AP

28. 9. 2022. / 10.28

Sabotaža energetske infrastrukture EU: Ko je probušio Severni tok

Zbog složenosti akcije u kojoj su na više mesta probušeni gasovodi Severni tok 1 i 2 CIA sumnja na državni terorizam. NATO i sve tajne službe pogođenih zemalja sarađuju na otkrivanju počinioca. Evropska unija preti oštrim merama

Evropska unija smatra da je uzrok curenja na gasovodima Severni tok 1 i 2 najverovatnije sabotaža i preti oštrim merama protiv počinioca.

"Prema svim raspoloživim informacijama uzrok curenja je delovanje sa predumišljajem“, izjavio je u sredu šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj u ime 27 država članica i zapretio "robusnom i zajedničkom reakcijom“ na svaku namernu smetnju evropske energetske infrastrukture. Borelj se nije upuštao u spekulacije ko bi mogao da bude odgovoran za ovaj napad.

Na cevovodima ispod Baltičkog mora u ponedeljak su otkrivena tri curenja  – jedno na Severnom toku 2 i dva na Severnom toku 1. Već u utorak su Poljska, Švedska, Danska i Rusija saopštile da je najverovatnije sabotaža uzrok ovakvih oštećenja.

Sabotaža energetske infrastrukture EU: Ko je probušio Severni tok 3
Curenje Severnog toka u Baltičkom moru  / Foto: Danish Defence Command via AP

Nemački “Špiegel” je pisao da je CIA upozorila vladu u Berlinu da se po svemu sudeći radi o sabotaži, a da je zbog složenosti takve operacije najverovatnije u pitanju državni terorizam.

Rukovodstvo Severnog toka 2 je saopštilo da je gasovod tako postavljen, da je istovremeno višestruko slučajno oštećenje gotovo isključeno.

Gneralni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je rekao da alijansa “veoma pomno prati situaciju” i da je u kontaktu sa saveznicima kao i sa Švedskom koja je podnela zahtev za prijem u NATO.

Sve obaveštajne službe pogođenih zemalja rade na otkrivanju počinioca.

Nemačka savezna vlade je saopštila da su tri od četiri kraka gasovoda koji vodi kroz Baltičko more oštećena i iznosi sumnju da je namera terorističkog napada bila da izazove nesigurnost na međunarodnom tržištu gasa. Prema informacijama “Špigela” u Berlinu se užurbano radi na razvijanju bezbednosnog koncepta za ostale gasovode i gasnu infrastrukturu.

I u Moskvi su ”veoma zabrinuti” zbog curenja u Svernom toku 1 i 2. “Ni jedna mogućnost ne može da se isključi”, odgovorio je potparol Kremlja Dmitri Peskov na pitanje da li se radi o sabotaži, te da je to “situacija u kakvoj se do sada još nisu našli” i da mora hitno da se ispita.

Iako kroz Severni tok 2 gas nikada nije potekao, a Severni tok 1 je zatvoren od 1. Septembra, cena gasa na međunarodnom tržištu je dodatno skočila zbog nesigirnosti koju je ovaj incident izazvao.

J.H./Spiegel/NDR

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu