Rat u Ukrajini

Ruski vojnici u Belorusiji: Nova linija fronta? 2

Novi vid saradnje: Aleksandar Lukašenko i Vladimir Putin

Foto: AP

16. 10. 2022. / 1.06

Ruski vojnici u Belorusiji: Nova linija fronta?

Belorusija je saveznik Rusije u njenom sukobu sa Ukrajinom, sa njene teritorije je ruska vojska već napadala Ukrajinu, ali sama beloruska vojska do sada nije direktno učestvovala u borbama

Kao da situacija na ukrajinskom ratištu i na granicama prema Rusiji već nije dovoljno komplikovana i teška, stižu najave zaoštravanja i na granicama još jednog suseda ove zemlje – Belorusije.

"Prvi vozovi ruskih vojnika koji čine regionalnu vojnu grupaciju stigli su u Belorusiju", navelo je u svom saopštenju belorusko Ministarstvo odbrane, ne precizirajući broj tih vojnika. Objavljene su i slike vojnih vozova i kamiona, kao i žena u tradicionalnoj nošnji koje nose hleb i so kao znak dobrodošlice, dočekujući ruske vojnike.

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko optužio je, inače, u ponedeljak Poljsku, Litvaniju i Ukrajinu da pripremaju "terorističke napade" i "ustanak" u Belorusiji, i najavio raspoređivanje te regionalne vojne grupacije. Navedeno je da su te snage samo defanzivne, i da imaju za cilj da obezbede granicu premaUkrajini.

Minsk optužuje Kijev da priprema ofanzivu, dok je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski optužio ove nedelje Moskvu da želi da "uvuče Belorusiju u rat", i pozvao međunarodnu posmatračku misiju da dođe na granicu između Ukrajine i Belorusije.

Belorusija je saveznik Rusije u njenom sukobu sa Ukrajinom, sa njene teritorije je ruska vojska već napadala Ukrajinu, ali sama beloruska vojska do sada nije direktno učestvovala u borbama.

Beloruska lokalna aktivistička organizacija Projekt Hajun javila je da su Rusi u Belorusiju doneli i sistem Iskander, koji može da ispali balističku raketu kratkog i srednjeg dometa sa nuklearnom bojevom glavom, a da su ranije obučili Lukašenkove borbene avione da nose nuklearno oružje, ali za takve tvrdnje nema potvrde pouzdanih dokaza.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova jeste potvrdilo da Iskanderi zaista stižu u Belorusiju, kao i da planiraju da tehnički osposobe beloruske borbene avione Su-25 za nošenje nuklearnog naoružanja, ali Rusi istovremeno tvrde da belorusku vojsku neće snabdevati nuklearnim oružjem, niti će im dati tehnologiju potrebnu za napad.

M.T./ Beta / Danas

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu