Svet

Rusija: Zabrana propagiranja „netradicionalnih seksualnih odnosa“ 2

U pripremi pooštravanje zakona o zabrani LGBT "propagande": Ruska Duma

Foto: The State Duma, The Federal Assembly of The Russian Federation via AP

20. 9. 2022. / 10.33

Rusija: Zabrana propagiranja „netradicionalnih seksualnih odnosa“

Ruski zakon iz 2013. godine koji zabranjuje širenje informacija o „netradicionalnim stilovima života“ među maloletnicima trebalo bi znatno da se pooštri i u potpunosti zabrani "propagandu netradicionalnih seksualnih veza“. I kazne za prestupnike bi trebalo da budu strožije. Ruska LGBT mreža, zajedno s mnogim drugim grupama za pomoć LGBT osobama, stavljena je na listu stranih agenata ruske Vlade

U ruskoj Dumi je za 29. septembar zakazana parlamentarna rasprava o zabrani propagiranja netradicionalnih seksualnih odnosa u Rusiji, saopštio je u utorak predsednik skupštinskog Komiteta za informisanje Aleksandar Volodin.

Pres služba Državne dume je saopštila da je Volodin naložio Odboru za porodicu, žene i decu i Odboru za informacionu politiku, informacione tehnologije i komunikacije da se pripreme za održavanje saslušanja, preneo je Tass. Na parlamentarnu raspravu biće pozvani predstavnici roditelja i stručne zajednice, navodi se u poruci Volodina.

Nova inicijativa bi postojeći zakon iz 2013. protiv širenja informacija o takozvanim netradicionalnim stilovima života među maloletnicima znatno pooštrila.

Rusija: Zabrana propagiranja „netradicionalnih seksualnih odnosa“ 3
Borba za prava homoseksualaca: Moskva, 2012, pre donošenja zakona koji zabranjuje propagiranje "netradicionalnih seksualnih veza" maloletnicima / Foto: AP Photo/Mikhail Metzel, File

Kontroverzni ruski zakon o takozvanoj gej propagandi na snazi je gotovo deceniju. Human Rights Watch (HRW) je 2018. napisao da je zakon povećao društvenu netrpeljivost koju su seksualne manjine dugo proživljavale u Rusiji, te da je to klasičan primer političke homofobije. "Zakon se upliće u mogućnost da se ponudi iskreni, naučno utemeljeni i otvoreni savetodavni servis", napisao je HRW, a prenosi RSE.

Sada je Duma u proceduru stavila amandmane na zakon iz 2013. koji bi u potpunosti zabranili "propagandu netradicionalnih seksualnih veza". Promenjen zakon bi dodatno odobrio blokiranje izvora sa interneta koji pokrivaju LGBT teme i zabranio filmove koje vlada tumači kao da sadrže takvu propaganda, piše RSE.

U predlogu izmena zakona stoji da bi informacije o "netradicionalnom životnom stilu" ili "odbacivanju porodičnih vrednosti" bilo zakonski izjednačeno sa pornografijom, promovisanjem nasilja ili podsticanjem rasne, etničke ili verske mržnje.

"Predlažemo u potpunosti zabranu takve vrste propagande među publikom svih staroskih grupa – oflajn, medijska izdanja, internet, društvene mreže kao i kinematografiju", napisao je na Telegramu predsedavajući duminog Komiteta za politike informisanja Aleksandar Hinšteijn i dodao da je njegov komitet takođe predložio strožije kazne za narušavanje zakona, prenosi RSE

Ruska LGBT mreža, zajedno s mnogim drugim grupama za pomoć LGBT osobama, stavljena je na listu stranih agenata ruske Vlade.

J.H./FoNet/RSE

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu