Unovom broju

Rusija i rat: Od “Vagnera” do Ale Pugačove 2

Regrutacija zatvorenika: Jevgenij Prigožin, šef paravojne grupe Vagner

Foto: foto: print skrin the sun

22. 9. 2022. / 11.56

Rusija i rat: Od “Vagnera” do Ale Pugačove

Obične Ruse nisu šokirali pravni aspekti Prigožinove kampanje regrutovanja kriminalaca, već ono što je, pored ukrajinske kontraofanzive, definitivno i jasno potvrdila: da država koja je doskora makar u vojnom smislu smatrana drugom silom sveta, regularnim snagama već više od pola godine nije u stanju da izađe na kraj ne sa NATO blokom, već sa suparnikom kojeg je nipodaštavala i čiju je vojsku planirala da uništi za nekoliko dana, pa zbog toga angažuje kriminalce

Moglo bi se reći da je ruska javnost prošle nedelje i ovih dana pretrpela tri šoka. Prvi je prouzrokovala munjevita i uspešna kontraofanziva ukrajinske vojske u Harkovskoj oblasti, drugi jedan video-klip koji se odmah proširio ruskim društvenim mrežama, treći je upriličila čuvena pevačica Ala Pugačova.

Analizom prvog šoka, odnosno bitke kod Harkova, neka se bave vojni stručnjaci.

Što se drugog tiče, pomenuti klip je izazvao čitav niz reakcija  – zbog mesta gde je snimljen, glavnog aktera, njegovog nastupa pred prisilno okupljenim, veoma specifičnim auditorijumom. Reč je o govoru koji je u dvorištu velike kazneno-popravne ustanove u ruskom gradu Joškar Ola pred robijašima, pozivajući ih da se u zamenu za oslobađanje od izdržavanja kazne “zaposle” u privatnoj vojnoj kompaniji “Vagner” i odu da ratuju u Ukrajini, održao neko ko je, kako su komentatori šaljivo primetili, “monstruozno” ličio na Jevgenija Prigožina, poznatog kao “Putinov kuvar” i stvarni šef te paravojne formacije.

Prigožin je nastupio u njemu dobro poznatom ambijentu – i sam je robijao osuđen zbog krađe, razbojništva, prevare i uvlačenja maloletnika u izvršenje krivičnih dela. Izašavši iz zatvora 1990. godine, posle pomilovanja, osnovao je u Lenjingradu mrežu prodavnica hot-dogova, zatim mrežu supermarketa, a nakon toga je krenuo u osvajanje keteringa i otvaranje restorana.

Jedan od njih, “New Island”, je ubrzo stekao popularnost kod ruske političke elite, pa je 2001. godine Vladimir Putin gostio u njemu francuskog predsednika Žaka Širaka, 2002. američkog predsednika Džordža Buša mlađeg, a 2003. slavio je tamo vlastiti rođendan. Postepeno je Prigožin preko svojih kompanija preuzeo organizaciju ishrane najviše državne elite, posebno u svečanim prilikama, i tako zaradio nadimak “Putinov kuvar”…

 

Pročitajte ceo tekst Ilije Vukelića u nedeljniku "Vreme“ od četvrtka (22. septembra)

Pretplatite se na digitalno izdanje

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu