U novom broju

Rusi u Beogradu: Put u nepoznato 2

Beograd: Protest protiv ruske invazije na Ukrajinu

Foto: Marija Janković

1. 4. 2022. / 14.20

Rusi u Beogradu: Put u nepoznato

Pojedini imaju prijatelje, poznanike ili prijatelje prijatelja koji im pomažu. Većina koristi grupe na aplikaciji Telegram ili na mrežama kao što je “Serbia in my mind”, čiji je broj članova bio 200, a sada je prešao 6000. Razmenjuju se saveti i nude usluge ili besplatna pomoć za prevod, pronalaženje smeštaja, posla, nabavljanja dokumenata, registrovanje preduzeća. Ima tu i pitanja kao što su “gde naći insulin”, “gde upisati dete na odbojku”, “koliko košta taksi od aerodroma do centra grada”, “da li je validna ruska vakcina protiv kovida 19”…

“Tog 24. februara, kada su pale prve bombe na Ukrajinu, nisam spavao. Video sam odmah postove na društvenim mrežama i shvatio šta se dešava. Bilo mi je muka, plakao sam. Imam prijatelje u Ukrajini, radim sa Ukrajincima, ne mogu da se poistovetim sa takvom agresijom ruskog rukovodstva. Zato sam odlučio da odem, brzo, pre nego što se granice zatvore.” Ove reči izgovara 30-godišnji programer Android telefona iz Sankt Peterburga, čije je ime poznato redakciji, dok sedi za stolom jednog kafića na Topličinom vencu u Beogradu, crnih podočnjaka, sa strahom u očima, izgubljen. Sleteo je u Beograd 5. marta.

Nekoliko hiljada Rusa su, kao i on, nakon Putinove invazije na Ukrajinu našli utočište u Srbiji, jer je jedna od retkih zemalja u Evropi koja ne zahteva vizu čitavih trideset dana. Takođe, i dalje postoji direktna avio-veza sa Moskvom i pored pritiska Evropske unije, koja je zabranila letove za i iz Rusije. Čak je udvostručen broj letova nakon invazije, pa vraćen na jedan dnevno, pod pritiskom EU na predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

 

Pročitajte ceo tekst Milice Čubrilo Filipović u nedeljniku "Vreme“ od četvrtka (31.  marta)

Pretplatite se na digitalno izdanje

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu