Rat u Ukrajini

Rovovska bitka: Puzajuća ofanziva Rusije 2

Linija fronta: Ukrajinska vojska kod Harkova

Foto: AP Photo/Bernat Armangue

25. 5. 2022. / 17.20

Rovovska bitka: Puzajuća ofanziva Rusije

Rat je ušao u „rovovsku“ fazu u kojoj su pomaci obe strane mali, zbog čega se predviđa da će trajati dugo. Najavljeni su pregovori o otvaranju „zelenog koridora“ – deblokadi luka i izvozu žitarica iz Ukrajine

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je na forumu u Davosu izjavio da je situacija u Donbasu "izuzetno teška” i da je redovno snabdevanje Ukrajine teškim naoružanjem  najbolja strategija za održavanje globalne stabilnosti. Kancelarija Zelenskog je saopštila da su ruske snage u sredu ujutru s pokrenule ofanzivu u Severodonjecku.

Vojni eksperti rat u Donbasu nazivaju "ruskom puzajućom ofanzivom“. Rat je ušao u "rovovsku“ fazu u kojoj su pomaci obe strane mali, zbog toga se predviđa da će trajati dugo. Sekretar Saveta za bezbednost Rusije Nikolaj Patrušev je rekao da se "ne jure rokovi“ i da će svi ciljevi, koje je odredio lično predsednik Vladimir Putin, biti ostvareni. Ukrajinski predsednik Zelenski poručio je da će se Ukrajina boriti da povrati svu svoju teritoriju i da Moskva treba da povuče svoje trupe na linije na kojima su bile pre nego što je počela invaziju.

"Zeleni koridor“

Istovremeno se najavljuju pregovoi o izvozu hrane iz Ukrajine, koji preti da izazove glad u mnogim državama sveta, naročito onim najsiromašnijim koje zavise od uvoza žitarica iz Ukrajine i Rusije. Izvoz trenutno nije moguć zbog toga što je ruska vojska blokirala ukrajinske luke na Crnom moru.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je pozvala na razgovore sa Moskvom kako bi se omogućile isporuke pšenice koje su zarobljene u Ukrajini. Po prvi put su se o tom problemu oglasili i Kinezi, ministar spoljnih poslova Kine Vang Ji izjavio je da je neophodno što pre napraviti "zeleni koridor" kako bi bio obezbeđen izvoz žitarica iz Rusije i Ukrajine.

Rusija je spremna da uspostavi humanitarni koridor za brodove koji prevoze hranu iz Ukrajine, rekao je zamenik ruskog ministra inostranih poslova Andrej Rudenko. Ministarstvo je navelo da je Rusija u kontaktu sa Ujedinjenim nacijama i da Moskva "ne isključuje mogućnost razgovora na međunarodnom nivou da se deblokiraju ukrajinske luke".

M.T./Unijan/Rojters/Interfaks

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu